Het CDA heeft zich afgevraagd: wanneer we het over vluchtelingen hebben, over wie hebben we het dan? Zijn het jonge mannen uit Syrië of gelukzoekers uit Eritrea of zijn het IS terroristen, lopende testosteron bommen, getraumatiseerden? Of zijn het families die alleen elkaar nog hebben, omdat ze alles moesten achterlaten in een land waar ze geen bestaan konden opbouwen en hun leven niet zeker waren? Of zijn het jongemannen die gevaar liepen mee te moeten vechten bij één van de strijdende partijen, afgestudeerden die geen werk kunnen vinden en zich wel verantwoordelijk voelen voor familie en gezin, de enige van de familie, die in staat is om een betere toekomst te zoeken?

We weten het niet!

Vanuit onze uitgangspunten kan en wil het CDA er in principe niet omheen een helpende hand te bieden. Daarbij is draagvlak belangrijk. Al zal het moeilijk meetbaar zijn. Wat zegt ons de oproep van de Wezepse dominees? Hoe belangrijk is het aantal? We begrijpen best, dat COA voor de bedrijfsvoering naar 600 bewoners wil, maar voor de beheersbaarheid ten aanzien van veiligheid, openbare orde, infrastructuur, zorg, onderwijs en cultuurverschillen is het maar zeer de vraag of met dit hoge aantal de beheersbaarheid geborgd kan worden. Een veilige basis dus, zowel voor vluchtelingen als voor inwoners. De zorgen zijn door de inwoners geuit, al heeft het CDA ernstige moeite met de wijze waarop dit door een kleine groep gedaan is. Niet op, maar over het randje wat ons betreft.

Nu het COA ervoor kiest niet verder in zee te gaan met de locatie Heidehoek, omdat het college van mening is dat de locatie niet geschikt is voor het grote aantal van 600, wil het CDA dat het college actief op zoek gaat naar alternatieven in onze gemeente (eventueel alleen voor noodopvang). Want het kan toch niet zo zijn, dat waar andere gemeenten wel tot opvang in staat zijn en hun verantwoordelijkheid nemen, wij dat in Oldebroek niet zouden kunnen! De VNG pleit voor kleinere, meer beheersbare centra voor opvang. Tegelijkertijd vragen we ons wel af, waarop het college het aantal van 300 baseert. Het CDA is zeer benieuwd welke alternatieven onderzocht gaan worden en tot welke concrete voorstellen dit leidt.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment