Na de verkiezingen in maart was het duidelijk dat ABO moest deelnemen aan de coalitie. De VVD kon de kiesdrempel niet halen en de PvdA verloor de helft van de zetels. Het CDA was uit de vorige coalitie met CU en SGP gestapt. Nu weer in de zelfde coalitie terugkeren zou niet logisch zijn. De combinatie CU, SGP samen met ABO bleef als meest logische optie over. Ook VVD en CDA en PvdA waren van mening dat ABO in de coalitie moest.

De besprekingen tussen de drie partijen verliepen goed. Natuurlijk probeert iedere partij zoveel mogelijk verkiezingsbeloften binnen te halen. Maar een coalitie betekent dat je moet geven en nemen. Niet alle punten die we in de verkiezingstijd naar voren brachten hebben we kunnen realiseren. In ons verkiezingsprogramma staat ook dat we in Nederland altijd besturen in coalitie verband. Daarom is het coalitie akkoord ook geen kopie van ons verkiezingsprogramma.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag werd de ""kaderbrief" behandeld. Dit is een brief waarin de coalitie in grote lijnen aangeeft hoe we het geld willen uitgeven. Hierin staat ook de toekomst verwachting over het tekort in de komende jaren. Het is iedereen wel duidelijk dat het tekort fors is.

Dat de CU, SGP en ABO achter de inhoud van deze "kaderbrief" staan is wel duidelijk. De vraag is welke opmerkingen heeft de oppositie hierover? Dat is een grote teleurstelling geworden. Geen enkel goed idee of slimme verandering heb ik gehoord. Van de PvdA helemaal niets omdat deze fractie niet was komen opdagen. CDA kon ook weinig kritische opmerkingen plaatsen. De VVD greep de "kaderbrief" aan om ABO van kiezers bedrog te beschuldigen. VVD diende samen met CDA een motie in om de hondenbelasting af te schaffen. Men vertelde natuurlijk niet waar dan nog meer op bezuinigd moest worden.

VVD dacht slim te zijn en nam de tekst over van de motie die ABO indiende in nov 2013. Hiermee kon men dan aantonen dat ABO na de verkiezingen andere dingen deed dan voor de verkiezingen. De VVD gebruikte echter de verkeerde tekst! In de motie van ABO vorig jaar riepen we het college op te onderzoeken of de hondenbelasting kon worden afgeschaft. (** zie onderaan) Er was toen geen meerderheid. Alleen VVD CDA en ABO stemden voor.

In het verleden heeft ABO altijd gezegd dat deze belasting niet meer van deze tijd is. Het is een onredelijke belasting die door een klein gedeelte van de bevolking betaald wordt. ABO is en blijft van mening dat deze belasting zo snel mogelijk moet verdwijnen. Tijdens de coalitie besprekingen is hier langdurig over gesproken. Als compromis hebben de coalitie partijen besloten de hondenbelasting voorlopig te laten bestaan en in de komende tijd verder na te denken hoe deze belasting kan verdwijnen. Dat is een afspraak die ABO gemaakt heeft en wij zijn een betrouwbare partner die zich hieraan ook houdt. In feite voeren we de motie van ABO uit nov 2013 nu uit.

De motie van VVD en CDA was dan ook alleen bedoeld om ABO te beschadigingen. Stemmen we voor de motie dat roepen VVD en CDA dat we niet betrouwbaar zijn. Stemmen we tegen dat roept men dat we kiezersbedrog plegen. Een erg doorzichtige actie. Opmerkelijk is het feit dat CDA riep dat afschaffen van de hondenbelasting niet in het verkiezingsprogramma van CDA stond omdat men niet wist hoe het betaald moest worden!! Merkwaardig politiek gedraai.

De discussie over de belangrijke "kaderbrief" ging nauwelijks over de inhoud. Het ging meer over de oude politiek waarin men met woorden elkaar vliegen wil afvangen. Inhoudelijk is men niet in staat een zinnige discussie te voeren. Als dit het niveau gaat worden waarop de oppositie in de gemeenteraad van Oldebroek gaat praten de komende jaren, dan kan ik goed begrijpen waarom burgers steeds minder belangstelling hebben voor gemeente politiek.

Lees ook : http://stophondenbelasting.petities.nl

Huub Verberk

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment