Blog: Bert-Jan Dokter

Transparant met elkaar praten over wel of geen AZC in Wezep óf een Ja/Nee referendum de doorslag laten geven.

Altijd linke soep om de roep om een referendum naast je neer te leggen als volksvertegenwoordiger. Daar word je niet populair van. De vraag om een referendum wordt dan ook vaak handig vermeden door politici, door er vooral niet op in te gaan. "Ik kan veel beter zwijgen", zong Het Goede Doel al eens adviserend.

Ik heb meerdere ter zake doende vragen en zorgen voorbij zien komen op social media over een mogelijk AZC in Wezep en gepoogd om zichtbaar te zijn, te luisteren en te reageren. Ook de referendum oproep komt voorbij. Ook over die bewuste oproep denk ik na en duik er niet voor weg.

In geval van ramp, crisis, nood, welzijn en zorg verwachten velen een daadkrachtige, actieve, voortvarende, betrokken en verantwoordelijke rol van de overheid. Een humanitaire ramp voltrekt zich al enige jaren, met inmiddels onhoudbare effecten tot aan onze Nederlandse voordeur.

Geen weldenkend mens zit te wachten op deze mensheidcrisis. Deze crisis en haar onmiskenbare gevolgen laten zich niet vangen noch oplossen door een Ja/Nee enquête. Hij is er. Hij vergt open ogen, luisterend oor, warm hart, wakker verstand, transparant gesprek, doordachte keuzes en geformuleerde antwoorden. Geen één-woord reacties.

Als gekozen volksvertegenwoordiger in Gemeente Oldebroek had ik een missie als deze op m'n bordje dan ook nooit zelf bedacht. Hij ligt er wel. Het gaat dit keer niet om een nieuw bouwplan, kunstgrasveld, sporthal of speeltuintje.

Het is zware en buikpijn veroorzakende kost. Een humanitaire crisis vanuit een ander werelddeel die inmiddels aanklopt op onze voordeur. Deze crisis laat zich niet vangen in drastische of radicale besluiten. Niet aan een bestuurderstafel en óók niet in een stemhokje. Dit vergt bewuste, gezamenlijke, inhoudelijke en transparante afwegingen. Een geformuleerd antwoord waarmee samenleving en overheid alle neveneffecten en gevolgen van keuzes ook onder ogen zien.

Deze crisis gaat over het lot van mensen en wereldwijde niet weg te stemmen gevolgen. Gevolgen die nog verder uit de hand lopen als we vinden dat een ander het maar moet oplossen. Een beschaving kan zo'n lot niet ieder voor zich achter het gordijntje van een stemhokje bestempelen. Dat moet openbaar en samen gewogen. In het besef van de volle verantwoordelijkheid voor de (lokale en wereldwijde) gevolgen van die keuzes.

De volle waarde van democratie wordt niet gedekt door louter uit een Ja/Nee stem achter 't gordijntje. Het is een veelomvattende, spannende en gezamenlijke verantwoordelijkheid die zorgvuldige openbare bespreking en overwogen antwoorden vergt.

Democratie laat zich niet vangen in een poll of consument keuze. Het is een schatplichtig fundament onder onze beschaving. En de veelomvattende vraag die nu voorligt schreeuwt om beschaving en democratie zónder het gordijntje.

Bert-Jan Dokter
Fractievoorzitter PvdA Oldebroek - Wezep

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment