REGIO - De Gelderse Partij voor de Dieren dient woensdag 8 juli een motie in om alle veehouderijbedrijven in Gelderland van een dierenwelzijnslabel te voorzien. De partij vindt dat er meer aandacht voor het welzijn van dieren in stallen moet komen. Doel van het label is dat het inzicht geeft in hoe de dieren in stallen gehouden worden, en dat het veehouders stimuleert diervriendelijke maatregelen te nemen.

Alle huiseigenaren in Nederland hebben in februari een voorlopig energielabel ontvangen. Volgens de Rijksoverheid is het energielabel een middel om huiseigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Het is goed dat er aandacht is voor het energieverbruik van gebouwen, maar het welzijn van dieren in stallen is toch minstens zo belangrijk. In sommige stallen in Gelderland staan melkkoeien de hele winter aangebonden. Bij veel varkenshouderijen is er zo weinig plek dat de staartjes van de dieren worden afgeknipt, om te voorkomen dat dieren er uit verveling in gaan bijten.

De Partij voor de Dierenfractie dient tijdens de behandeling van de voorjaarsnota een motie in om alle veehouders in Gelderland een dierenwelzijnslabel voor hun stal te geven. Een dierenwelzijnslabel kan via een website voor elke stal een overzicht geven van bijvoorbeeld het huisvestingssysteem waarin dieren leven, informatie geven of de dieren naar buiten kunnen, hoeveel ruimte ze hebben, hoe oud ze zijn, of de bodem geschikt is om in te wroeten en zacht op te liggen, en welke verbetermogelijkheden er zijn. Fractievoorzitter Luuk van der Veer: “Net zoals het energielabel bevordert dat huizenbezitters over energiebesparende maatregelen nadenken, stimuleert een dierenwelzijnslabel dat veehouders hun stallen diervriendelijker maken.”

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment