foto michiel

WEZEP - Afgelopen donderdagavond 5 juni is een ledenvergadering van de afdeling D66 Noord-Oost Veluwe (Elburg, Hattem, Heerde en Oldebroek) gehouden in Wezep. Tijdens de vergadering is ingestemd met een nieuw bezetting van het afdelingsbestuur. Jan Evert Drenth neemt de taken van Erik Kort over als penningmeester. Erik Kort moest na zijn benoeming als raadslid in de Hattemse gemeenteraad het bestuur verlaten, omdat deze 2 functies onverenigbaar zijn.

Jan Evert Drenth had zijn eerste termijn als secretaris voltooid en opteerde voor de volgende periode voor het penningmeesterschap. Op de vrijgekomen secretarisfunctie is nu Marianne Brouwer gekozen. Tijdens de vergadering deelden de fractievoorzitters uit Hattem, Heerde en Elburg en D66 wethouder Jan van der Heeden uit Hattem hun eerste ervaringen in de gemeenteraad met de aanwezigen en gaven aan wat de ambities voor de komende periode zullen zijn.

Aansluitend aan de ledenvergadering kwam Michiel Scheffer zijn ambities als D66 lijsttrekker voor de Provinciale Staten verkiezingen van komend jaar presenteren. Enkele leden van de afdeling hadden specifiek vragen over wat de provincie zou kunnen betekenen in het oplossen van de problemen met de exploitatie van het H2O-terrein. Tevens werd uitgebreid gepraat over de standpunten wat betreft gemeentelijke fusies en herindelingen.

Gemeentelijke herindelingen zullen, als het aan de D66 fractievoorzitter in de Provinciale Staten ligt, niet opgelegd worden door de provincie. Er is relatief veel weerstand tegen gemeentelijke fusie of herindeling, deze acties zijn volgens Scheffer ook lang niet altijd nodig of bevorderlijk. Elke gemeente is uniek en als een gemeente zelf de zaken goed voor elkaar heeft en kan houden is er volgens Scheffer geen reden om te fuseren of te herindelen.

Kleine gemeenten die veel afspraken maken met buurgemeenten via gemeenschappelijke regelingen op meerdere beleidsterreinen, maar niet tot fusie overgaan, moeten echter wel uitkijken dat ze niet teveel politieke macht en vrijheid verliezen. Bij gemeenschappelijke regelingen komen de gemeenteraden op afstand te staan en geven ze in feite een stukje bevoegdheid weg. De raadsleden kunnen dan weinig meer dan de afspraak goedkeuren.

Voor alle aanwezigen was het een interactie en informatieve avond.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment