zon

De Nederlandse markt voor zonne-energie groeit de laatste jaren heel sterk en we kunnen spreken van een doorbraak. Een investering in zonnepanelen op uw dak brengt ook vele malen meer op dan uw geld op een spaarrekening zetten. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald, maar je moet er nog altijd een flink bedrag voor neertellen. Daarentegen kun je hier wel 25 jaar van profiteren. Hebt u een smalle beurs, dan kunt u toch meedoen. Bij de gemeente kan een duurzaamheidslening worden aangevraagd tegen een zeer laag rentetarief. Hierover kunt u meer informatie vinden op de website van de gemeente Oldebroek.

Voor particulieren in een huurwoning zijn er ook mogelijkheden. Als je investeert in zonnepanelen bij jouw in de buurt, dan kunt u korting krijgen op de energiebelasting. De zonnepanelen moeten dan wel het eigendom zijn van een coöperatie en de stroom moet worden opgewekt binnen de zogenaamde “postcoderoos”; een eigen dak is niet meer nodig. Ook zie je een ontwikkeling op gang komen dat woningcorporaties zonnepanelen installeren om de woningen te verduurzamen; het heeft onze aandacht om dit aan te kaarten.

Niet alle daken zijn even geschikt voor zonnepanelen. De zuidzijde is ideaal, maar iets meer naar het westen of het oosten kan ook Er zijn hulpmiddelen om globaal te bepalen of uw dak geschikt is. Dat is online te checken op ”Zonatlas.nl.” en op “Zonnepanelen – MilieuCentraal” Op de laatst genoemde website kunt u tevens informatie vinden over de kosten en baten, alsook hoe de BTW kan worden teruggevraagd.

Uw humeur zal ongetwijfeld opknappen bij het zien van uw energierekening; want de energie die uw zonnepanelen leveren wordt in mindering gebracht op de verbruikte stroom van het energiebedrijf. Dat wordt salderen genoemd. Meer informatie is te vinden op ConsuWijzer.nl

Als onze gemeente echt een grote stap wil maken om energie neutraal te worden, dan moet er een groot zonnepark worden aangelegd. Het bedrijvenpark in Hattemerbroek is ons inziens daarvoor een geschikte locatie. ( zie ook Gemeente Bronckhorst) De ontwikkeling van dit terrein komt maar niet goed op gang en dat drukt zwaar op onze financiële situatie. Als alternatief zou een groot deel van dit terrein tijdelijk kunnen worden ingericht als zonnepark. Daarmee wordt ook geen onomkeerbare stap genomen omdat een zonnepark maar tijdelijk meegaat.

ABO wil een initiatiefvoorstel indienen voor een haalbaarheidsonderzoek.

Fractie ABO

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment