OLDEBROEK - Het moet niet gekker worden. Zo staan drie burgemeesters volkomen onverwacht samen op het podium om een fusie tussen Hattem, Heerde en Oldebroek aan te kondigen en zo lees je in de media dat de ChristenUnie, SGP en ABO coalitie eenzijdig de deur bij samenwerkingspartners Hattem en Heerde in het gezicht dichtsmijten. Een onverstandige schoffering van de H2O partners, de inwoners en een zorgvuldig democratisch proces.

Déjà Vu
Ook Oldebroeker oppositie partijen CDA, VVD en PvdA werden via de media geïnformeerd. Het lijkt op November 2012. De burgemeesters van Hattem, Heerde en Oldebroek kondigden in de media trots en plots hun fusiewens tussen de drie gemeenten aan. Want dat was op alle fronten de beste keuze vóór de burgers. Meer slagkracht en een daadkrachtige overheid. Politiek en samenleving werden compleet verrast. De geschiedenis herhaalt zich.

Smijten met deuren
“De inwoners en de lokale politiek werden destijds compleet overvallen en moesten volgzaam achter de euforie van de colleges aanrennen”, schetst Henk Kemp (VVD). “Met hetzelfde gemak gooit het college van Oldebroek die destijds opengebroken deur nu bij iedereen in het gezicht dicht. Een vrijage met Elburg? Het ontbreken van bereidwilligheid en ‘liefde’ van Elburg was al bekend. Die lieten notabene in 2013 al per brief aan Oldebroek weten niets te zien in de samenwerking en al helemáál niets te willen weten van fusie.”

Onzorgvuldig
“Vanaf 2007 zijn personeel, afdelingen en voorzieningen van de H2O gemeenten al in elkaar gevlochten. Het nodige belastinggeld is er in geïnvesteerd. De H2O samenwerking is verregaand in gang gezet. We hebben notabene samen een uitdaging van miljoenen Euro’s dat Bedrijvenpark H2O heet. En dan krijgen we midden in al het ruwe weer een puur politiek getinte ruk aan het roer. Zonder te kijken wie of wat er overboord slaat. Bestuurlijke onbetrouwbaarheid. Onzorgvuldig en volstrekt onbegrijpelijk”, reageert een verontwaardigde Harold Zoet (CDA).

Schoolplein ruzie
Volgens Bert-Jan Dokter (PvdA) was Oldebroek tot nu toe de gemeente die zich niet liet verleiden tot de politieke sfeer van uitsluiting. “Juist nu gemeenten met gebundelde krachten alle zeilen moeten bijzetten door met minder geld de zorgstaat overeind te houden is een vijandige houding dom. Contraproductief. Onze inwoners hebben het recht op een volwassen lokale overheid die denkt, werkt en doet in maatschappelijk belang. Zeker nu", stelt Dokter. “Door via de media de sfeer van een platte schoolplein ruzie op te roepen dien je de samenleving zeker niet. Beschamend om zo’n lompe steen in de vijver te gooien uit naam van alle Oldebroekers.”

“Als je bij alles wat je doet om participatie en burgerkracht vraagt is het wel erg regentesk om op deze manier voor de troepen uit te lopen en zo gretig met dit soort sfeermakende persberichten te zwaaien”, concludeert Henk Kemp. “Alsof we niks te verliezen hebben met alles wat we al met Hattem en Heerde zijn aangegaan.”

De oppositiepartijen in Oldebroek voelen zich genoodzaakt publiekelijk te reageren op dat wat een zorgvuldig, volwassen en toekomstgericht debat had verdiend. Dit soort grote keuzes gaat niet om de eer en kleur van de politiek. Dit moet gaan over de best mogelijke overheid voor de inwoners.

Voor CDA, VVD en PvdA staat Oldebroek zeker niet in de aanbieding voor wie het maar hebben wil.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment