cvo

Op maandagavond 25 april heeft informateur Reinier Mulder zijn advies uitgebracht aangaande het nieuw te vormen college voor de gemeente Oldebroek. Christelijk Verbond Oldebroek (CVO) heeft vanaf het begin meermaals aangegeven verantwoordelijkheid te willen nemen, om uiteindelijk te gaan meebesturen. Aangezien de kiezer CVO zoveel vertrouwen heeft gegeven, wil CVO ook op de plek zijn waar de idealen het best te verwezenlijken vallen: in het college. In het gesprek met de informateur heeft CVO laten weten dat onze voorkeur ligt bij een coalitie van CU, ABO en CVO. Dit zijn de drie grootste partijen, waarmee deze coalitie volgens ons het beste recht zou doen aan de verkiezingsuitslag.

De informateur heeft echter geadviseerd om het oude college (CU, ABO en SGP) de komende jaren door te laten regeren. De ChristenUnie heeft 747 stemmen verloren (20,6% van hun electoraat in 2018 kwijtgeraakt), de ABO heeft 82 stemmen verloren en de SGP 662 stemmen verloren (maar liefst 33% van hun electoraat van 2018 kwijtgeraakt). Deze drie partijen samen: 1,5 duizend stemmen minder. Daarmee krijgt Oldebroek in electoraal opzicht een coalitie van verliezers.

De grootste zetelverliezer (SGP) wordt beloond met een collegeplek, terwijl de grootste winnaar buiten de deur wordt gehouden. De grootste verschuiving, en dus het belangrijkste signaal van de verkiezingen, wordt daarmee genegeerd. Wat CVO betreft de omgekeerde wereld! Niet uit te leggen. De zoveelste klap die de burgers van de politiek krijgen. Een verdere aantasting van het vertrouwen in de politiek en de democratie. En een aantasting van het vertrouwen in dat stemmen zin heeft.

CVO is daarom teleurgesteld in dit advies van de informateur. Het is (gelukkig) geen verplichting om per se met een partij te moeten besturen, maar gezien de verkiezingsuitslag is er volgens CVO wel de morele verplichting om onderhandelingen met CVO een kans te geven. Helaas lijkt dat nu niet te gaan gebeuren. Daarmee krijgen de veranderingen binnen de raad helaas geen vertaalslag naar het nieuw te vormen college.

We dronken een glas, we deden een plas, en alles bleef zoals het was.

(voor de gehele inbreng van CVO over het advies van de informateur, zie de YouTubevideo)

Namens de fractie van Christelijk Verbond Oldebroek,

Fractievoorzitter Tom de Nooijer

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment