henri

WEZEP  - Op de Dag Van De Arbeid, 1 mei, klopten de afdelingsvoorzitter en de fractievoorzitter van PvdA Wezep-Oldebroek aan bij Henri Kolkman in Wezep. Met een mooie bos rozen op de arm en een PvdA jubileum speld in de binnenzak. Wezeper Henri Kolkman werd 25 jaar geleden lid van de PvdA, geïnspireerd door toenmalig PvdA fractievoorzitter Jan Klein en de PvdA idealen. Kolkman werd bestuurslid en afdelingsvoorzitter van de lokale PvdA afdeling. Ook maakte hij 8 jaar deel uit van de gemeenteraad van Oldebroek (2002 - 2010), waarvan 4 jaar als fractievoorzitter.

Marijke Stouwdam & Bert-Jan Dokter overhandigden Henri Kolkman de jubileum speld en de kleurig bos rozen, coronaproof, dus zonder de eer hem persoonlijk te mogen opspelden bij de jubilaris.

Opstaan voor idealen
Kolkman acht het voor levende democratie en solidaire beschaving belangrijk dat mensen zich verbinden en actief opstaan voor hun idealen. Anno vandaag de dag lijkt het steeds minder normaal om, naast je baan, ook een rol met maatschappelijk drive en verantwoordelijkheid op te pakken. Zelf is hij momenteel, naast een dagelijkse baan als jurist, ook actief als voorzitter van Stichting Vrienden van IJsselvliedt en Villa Expert Care Wezep.

Dag van de Arbeid
De oorsprong voor Dag van de Arbeid ontstond in 1889. Tijdens het eerste congres van de internationale socialistische organisatie ‘Tweede internationale’ wordt besloten het jaar erop op 1 mei te demonstreren. Aan de oproep wordt massaal gehoor gegeven, blijkt in 1890 tijdens de eerste georganiseerde Dag van de Arbeid. In de Verenigde Staten en een groot deel van Europa gaan mensen de straat op voor de achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en behoud van vrede. In de jaren hierna verwordt de Dag van de Arbeid tot een jaarlijks terugkerende traditie.

Waarom is 1 mei belangrijk? En waar strijden we voor op de Dag van de Arbeid? Tweede Kamerlid Gijs van Dijk legt in een korte video uit hoe het allemaal begon.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment