thumbnail Fractie PvdA Burgerpartij Oldebroek

We zitten we met z’n allen al bijna een vol jaar in de pandemie. Sinds 11 maart 2020 houdt SARS-CoV-2 ons in de houdgreep. Moet deze column nu óók alweer over Corona gaan? Is er dan écht niet iets anders te bespreken? Jazeker, maar niet voordat we hier hebben benoemd dat we ons zorgen maken over het welzijn van jeugd, ouderen, gezinnen, alleenstaanden, ondernemers. De één gaat dieper gebukt onder de last dan de ander. En nee, dat is niet altijd direct zichtbaar. Door de lockdown maatregelen zijn we blijkbaar geneigd in onze schulp te kruipen. Een verkeerde reflex. Elkaar minder zien, spreken of horen. Terwijl we juist een neiging de andere kant op moeten hebben: vaker een berichtje, belletje of kaartje. Warm contact en voelbare betrokkenheid. Dat houdt ons overeind in deze sociaal barre tijden.

Tussen alle spanningen en weerstand houdt een niet-schreeuwende meerderheid rekening met elkaar en de situatie. Velen delen zorgen en fronsende blikken, maar passen zich wel aan en incasseren, voor het grotere belang. De beschaafde meerderheid.

Politiek gezien is afstand van elkaar en samenleving net zo’n uitdaging. De volksvertegenwoordiger moet rol en kritische blik niet verliezen vanwege crisismanagement. De samenleving moet gezien, gehoord, betrokken en aangevoeld blijven. Waakzaam blijven, achter de webcam.

We kunnen niet ongestraft de ene maand jammeren dat de begroting nog maar nét rond te breien is en dan kort daarna met droge ogen tonnen uitgeven voor onderzoek van verhuizen verenigingen, of het financieel opvangen van de fouten van een failliet bouwbedrijf.

Want de financiële prijs van de crisis van vandaag moet morgen nog betaald. En gemeenten gaan echt niet meer financiële ruimte krijgen van bezuinigend, afschuivend en demissionair Den Haag.

In geouwehoer kun je niet wonen. De laatste kilometers van een marathon zijn nóóit de makkelijkste. Op karakter door crisis. (S)Amen!

Bert-Jan Dokter, Anita Klein Gansei, Jack Hellendoorn en Willem Kruis

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment