pvda

Niemand zit te wachten op de boodschapper met somber nieuws. Zeker niet met de zomervakantie voor de deur. En al hélemaal niet in een toch al zo’n crisis doordrenkt jaar als 2020. We kunnen allemaal wel wat lucht, licht en voorspoed gebruiken. En knuffels.

Toch moeten we iets met u delen, wat u zélf ook al wel ziet aankomen. Gemeenten zoals Oldebroek kampen al een paar jaar met tekorten. Het verhaal van steeds meer vanuit Den Haag overgehevelde taken zonder dekkende bekostiging. We teren in op eigen vermogen en krijgen met steeds meer moeite de verplichte begroting rond. De coronacrisis is een éxtra oorvijg.

Wethouder Vos vertrok, samen met wethouder collega’s uit het land, richting Den Haag om Tweede Kamerleden en minister Ollongren er op te wijzen dat gemeenten in nood verkeren. Gemeenten stuurden zelfs filmpjes in. Het mocht niet baten. Zelfs de motie van Attje Kuiken (PvdA) en Roelof Bisschop (SGP) om gemeenten dit jaar dan maar toe te staan een niet sluitende begroting in te dienen, werd weggestemd door regeringspartijen VVD, CDA, D66 & ChristenUnie. En de PVV.

Kortom, Den Haag helpt beursgenoteerde bedrijven met miljarden door crisis, maar gemeenten worden met de dooddoener “Wat erg voor u, hoor!” met lege handen teruggestuurd naar de regio’s. Dat houdt in: weer extra gaatjes maken in de broekriem. Bezuinigingen en lastenverzwaringen. Nóg meer vragen aan de samenleving om zelf te doen en zelf te regelen. Nóg meer afbraak van overheid-solidariteit. Nóg minder middelen om lokale initiatieven te ondersteunen.

Als PvdA / Burgerpartij Oldebroek kijken we met kokend bloed toe. In de tijd dat notabene 1 procent van álle Nederlanders 500 miljard Euro bezit. Wat één-derde (1/3) van het totále Nederlandse vermogen is!

U en wij weten wel bij wie het prijskaartje voor deze crisis wederom komt te liggen. En dat gaat waarschijnlijk lukken, want ‘het volk’ laat zich intussen via links- en rechts tegenstellingen pijnlijk gemakkelijk de loopgraven tegen elkaar injagen. Via georganiseerd wantrouwen, verdeeldheid en vijandigheid worden macht en kracht van volk en beschaving gebroken.

Dus knokken wij juist harder vóór solidariteit. Voor samenhang en nuance. Geen welvaart zonder beschaving!

Bert-Jan Dokter,

namens Fractie PvdA / Burgerpartij Oldebroek

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment