zorgver

Zorgverzekeraars hebben overduidelijk geen trek in verzekeren van minima. Gemeenten komen (nog verder) financieel in de knel om ook minima te kunnen helpen met de zogenaamde minimapolis. Menzis zegde bijvoorbeeld contract met o.a. Gemeente Oldebroek en Gemeente Heerde op.

Wethouder Yasemin Cegerek (Heerde) maakt zich daar terecht boos over. Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA), heeft al Kamervragen gesteld over deze onwenselijke situatie, waarbij gemeenten alweer zelf bij moeten betalen voor sociaal en solidair beleid. Met toch al krakende begrotingen op opgelegde sociaal domein taken die met te weinig geld moeten worden uitgevoerd.

"Heerde heeft een extra respijtjaar tot 2021 bij Menzis", vertelt wethouder Yasemin Cegerek.

"We praten al ruim een jaar met zorgverzekeraars, maar dat heeft helaas nog niks concreets opgeleverd tot nu toe. Elke gemeente moet een contract kunnen afsluiten. Of men nu wel of niet 'aantrekkelijk' is voor zorgverzekeraars. Het gaat om gelijkheid en bereikbaarheid van zorg. In heel Nederland, voor iedereen die daar recht op heeft.

Ik ben erg teleurgesteld dat er zoveel ongelijkheid is. Iedereen heeft recht op goede zorg en dat moeten we toegankelijk en betaalbaar houden", vindt Cegerek

Menzis wilde minima Oldebroek ook niet meer verzekeren en zegde in juni 2018 het contract op. Oldebroek probeerde vervolgens #Zilverenkruis, omdat ook gemeenten Elburg & Nunspeet de minimapolis bij hen hebben ondergebracht. Zilveren Kruis vond Oldebroek echter niet interessant, vanwege de (geringe) omvang van het aantal polissen.

Oldebroek is overleg met Elburg, Nunspeet en Zilveren Kruis aangegaan om te bekijken of men het dan samen wel tot een contract kon brengen, als 1 NEO minimapolis. Dat is gelukt, meldt wethouder Liesbeth Vos-van de Weg (Oldebroek) desgevraagd.

"We zijn met Nunspeet, Elburg en Zilverenkruis in overleg gegaan of er een mogelijkheid was om een NEO- gemeentepolis in te richten.

Voorwaarde was dat we onze gemeentelijke bijdragen gelijk zouden trekken aan Nunspeet en Elburg. We hebben hier invulling aangegeven waarop Zilverenkruis een contract met de drie NEO-gemeenten aan wilde gaan"

Samenwerking kansen als gemeenten pakken werpt hier dus overduidelijk zijn vruchten af. Wel duurder, doch samen gelukt! Minima zijn in #Oldebroek dus in ieder geval verzekerd via minimapolis Zilveren Kruis.

Blijft echter tenenkrommend dat ook zorgpolis minima niet landelijk geregeld is. Marktwerking verdeelt hierdoor het land, omdat gelijkwaardigheid en solidariteit niet meer een Nederlandse standaard zijn, maar per gemeente verschillend. Dat sloopt de samenhang van een beschaving.

Zeer terecht dat John Kerstens de Kamervragen al heeft ingeschoten. Dit moet echt anders. Beter. Marktwerking draait altijd om geld, weinig om mensen en menselijkheid

Bert-Jan Dokter

Fractievoorzitter @PvdA / Burgerpartij Oldebroek

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment