FRACTIE

Wat doe je thuis als er meer geld uitgaat dan binnenkomt? In verstandige gevallen: Besparen. Zuinigheid. Tering naar de nering. Je kent het wel. Je hebt het vast al ergens gelezen, ook Oldebroek moet de broekriem flink aanhalen. Wat is er loos? Oldebroek wil een sociale gemeente zijn. Niet bezuinigen of ondermaatse zorg voor inwoners. De hele gemeenteraad staat er in basis zo in. Zijn wij héél blij mee! Echter krijgt Oldebroek veel minder geld binnen uit Den Haag dan jaarlijks nodig is voor Wmo en Jeugdzorg. Die uitkering is zelfs gebaseerd is op cijfers uit het verleden. Niet op wat anno nu nodig is. Bovendien stijgt de zorgvraag. Oldebroek komt daardoor flink geld tekort. Na enkele jaren zelf aanvullen is de pot leeg en moet een gat van zo’n 1,5 miljoen opgevuld.

Begroting 2020 is in voorbereiding. Provincie Gelderland waarschuwde al: Tekort in meerjarenbegroting móet weggewerkt. Anders wordt Oldebroek onder preventief toezicht gesteld en mag dan niet zelf meer haar uitgaven bepalen.

Vele gemeenten zitten in hetzelfde schuitje. Den Haag geeft te weinig belastinggeld door voor uitvoeren van opgelegde zorg taken. En omdat VVD, CDA, D66 & ChristenUnie coalitie in Den Haag u € 11 miljard (!) méér belasting liet betalen dan ze uitgaven krijgen gemeenten nu extra ‘straf’! Want als Den Haag mínder geld uitgeeft krijgen gemeenten óók minder, volgens spelregels.

Lang en breed: Oldebroek moet flink knijpen om tekort recht te breien. En weet u wat het ergste is? U heeft dus téveel belasting aan Den Haag betaalt waardoor de gemeente hoogst waarschijnlijk het lokaal ontstane gat moeten vullen door ú als inwoner lastenverzwaring op te leggen! De regering speelt mooi weer met dikke portemonnee en ú mag dubbel bloeden.

Korten op zorgbehoeftigen en verschraling van zorg is voor ons onbespreekbaar. Punt. Als oppositie partij kunnen we een hoop herrie voor de bühne maken en de problemen aan de coalitiepartijen overlaten. Da’s niet onze stijl. Er is iets om vóór te knokken. Óók wij zullen bezuinigingskansen zoeken, moeilijk verteerbare keuzes moeten maken en verantwoordelijkheid nemen. Wij balen ook flink, maar lopen niet weg als het moeilijk wordt.

Bert-Jan Dokter, Anita Klein Gansei, Jack Hellendoorn & Wim Kruis
PvdA / Burgerpartij Oldebroek

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment