Regionale milieudiensten weten zich al jaren geen raad met de dagelijkse klachtenregen van omwonenden. Het standaard antwoord is: ‘De windturbines voldoen allemaal aan de norm’.  Tot 2011 was er een norm waarbij men uit ging van een maximaal aantal decibellen. Helaas, voor de ontwikkelaars en exploitanten, werd de ruimte voor plaatsing in Nederland hierdoor drastisch beperkt. Daarom is er een nieuwe gemiddelde L-den norm bedacht. Het geluid mag nu gedurende één  jaar worden opgeteld en gedeeld door 365. Daardoor is het maximale aantal decibellen enorm gestegen.

 Met een simpele rekensom wordt dit duidelijk. Stelt u zich voor dat het maximaal toegestane aantal decibellen voor 2011 veertig decibel was. Dan mocht een windturbine daar nooit overheen. Nu, met de nieuwe norm, kan een windturbine vandaag rustig tachtig decibel produceren.  Als hij morgen stil staat, en dus nul decibel produceert, is het  gemiddelde immers weer keurig veertig dB. Op deze manier blijkt de ruimte voor plaatsing veel groter.

Onder het mom van " Europese regelgeving" heeft de Tweede Kamer hier mee ingestemd. Niks Europees, want naast Noorwegen is Nederland het enige Europese land waar deze "Europese gemiddelde norm" is toegepast.  Nederland is het meest dichtbevolkte land ter wereld en juist in dat land worden de windmolens het dichtst bij bewoning gebouwd. Volgens de nieuwe norm is het, in geval van twijfel, niet meer nodig om op locatie een dure meting te doen. We kunnen immers met behulp van de aangeleverde fabrieksspecificaties precies uitrekenen of de windturbine wel of niet voldoet aan de normen. Natuurlijk komen deze fabrieksgegevens exact overeen met de praktijk... Dat claimen de fabrikanten in ieder geval. Dat schept vervolgens weer ruimte voor nog grotere windturbines op veel te krappe locaties. Uiteraard zijn de fabrieksspecificaties in de praktijk lang niet altijd haalbaar.

Wie worden er nu eigenlijk beter van windmolens? In Den Haag staat een enorme pot met geld klaar. Heel slim niet in de begroting opgenomen, maar betaald door alle consumenten die de komende jaren een opslag voor duurzame energie op hun energierekening krijgen gepresenteerd. In feite betalen de inwoners van Oldebroek in de komende jaren de vier  windmolens.

In Dronten worden windmolens vervangen die nog geen 10 jaar hebben gestaan, omdat de subsidie voor nieuwe molens veel hoger is? In Denemarken, het land met de meeste molens, is de energieprijs het hoogst. Nederland is goede tweede.  Duitsland zit op de blaren en zetten de windstroom gratis op het  Nederlandse net, terwijl de Co2 eerder oploopt dan afneemt. Het energieakkoord begint te wankelen. Het wordt steeds duidelijker dat alles draait om susidie en dat de consument uiteindelijk de rekening gaat betalen door hogere toeslagen op de stroomrekening. Co2  uitstoot blijft gewoon op hetzelfde niveau. Kolencentrales moeten blijven doordraaien om de windstilte op te vangen en de behaalde Co2 reductie wordt weer verhandeld. Door hetvele geld dat naar de windboeren gaat, worden andere alternatieven voor groene stroom geblokkeerd.

 Onlangs is bekend geworden dat ook de Provincie Gelderland van mening is dat draagvlak onder de bevolking en steun van de buur gemeenten nodig is.  Als deze niet aanwezig zijn dan moeten de windmolens er niet komen. Laat iedereen duidelijk zijn mening over de windmolens geven. Met steun van de bevolking kunnen we het tij nog keren!!

Fractie ABO

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment