d66 oldebroek

Het is binnenkort, naar alle verwachting, mogelijk om een burgemeester te laten kiezen door de bewoners van de gemeente. De gemeente Oldebroek zit momenteel met een waarnemend burgemeester en zit in de procedure om een nieuwe burgemeester te zoeken. D66 ziet met lede ogen aan dat de inwoners niet betrokken worden in de besluitvorming. Pierre Wimmers, van D66 Oldebroek, is kraakhelder: “Laat de bevolking van Oldebroek haar eigen burgemeester kiezen!” De huidige procedures zijn totaal ondoorzichtig. Een burgemeester heeft daarnaast geen bewijs van draagvlak onder de inwoners wanneer er opgetreden dient te worden voor een ‘algemeen belang’.

Naast het aanbieden van een gekozen burgemeester zou de gemeente er ook goed aan doen om de inwoners te laten meedenken over het profiel dat de nieuwe burgemeester zou moeten hebben. Onder meer in buurgemeente Heerde heeft een dergelijk proces gewerkt.

D66 is voor het direct verkiezen van burgemeesters. De gemeente is de bestuurslaag die het dichtst bij mensen staat. De burgemeester is het boegbeeld van een gemeente. Inwoners moeten daarom betrokken worden bij het besluit over wie hun burgemeester wordt. De burgemeester moet herkenbaarheid en draagvlak genieten om goed te functioneren, om met de noodzakelijke daadkracht op te kunnen treden.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment