IMG 20200222 WA0005

WEZEP - Het is al bijna een traditie geworden om in de mei-vakantie met een groep, vooral jonge mensen, af te reizen naar Taizé.  Een reis die in meerdere opzichten bijzonder genoemd mag worden. Er is nagenoeg niemand die afgereisd is naar deze Franse plaats en niet anders terugkomt dan hij of zij vertrokken is.  De één om de ontmoetingen die er waren met leeftijdgenoten, die vanuit de hele wereld naar Taizé zijn afgereisd,  de ander omdat er iets gebeurd is in zijn of haar geloofsleven.   Vraag aan een Taizé-bezoeker wat er zo bijzonder is aan Taizé en je zult zeer persoonlijke en enthousiaste verhalen horen.  Maar ook zul je merken dat men het vaak moeilijk vindt om het enthousiasme dat men heeft, duidelijk te maken aan een ander.  Hoe dat komt? Moeilijk te duiden.   Je moet het beleven, ervaren. 

Wat is Taizé ….

“Voor veel mensen, vooral jongeren, is het plaatsje Taizé een heel bijzondere plek.  Duizenden bezoeken daar de Oecumenische Kloostergemeenschap om de stijlvolle vieringen mee te maken en zich te bezinnen op wie ze zijn en wat God voor hen betekent.”

(quote ds H. Wilmink)

“Ik was er met Hemelvaart een paar dagen, en keek mijn ogen uit. Drieduizend tieners zaten inderdaad drie keer per dag in de kerk, maar op het oog allerminst met tegenzin. Op vrijdagavond kregen de tieners na afloop van de dienst de gelegenheid te knielen bij een kruis. Ze deden het massaal en het ontroerde ze soms zeer, zo viel me op. Wat is hier aan de hand? Waarom gaan jongeren, gelovig en ongelovig, anno 2019 met duizenden tegelijk naar een Franse kloostergemeenschap om te zingen en stil te zijn? “Het is hier cool, chill en rustgevend,” zeiden ze als ik ernaar vroeg. Misschien is het ook juist zo aantrekkelijk omdat vrijwel alles wat er gebeurt in Taizé, haaks staat op alle haast, prestatiedruk en herrie die jongeren normaal meemaken. (Te) gekke plek, Taizé.

(blog Tijs van der Brink)

Er zijn oneindig veel redenen te bedenken om niet te gaan:  Geen tijd, wat kost dat wel niet, ik ken niemand die ook mee zou willen, dan moet ik alleen, ik ken de taal niet….Dat geeft niet. Duizenden jongeren met dezelfde vragen gaan wél!  Zij voelen waarschijnlijk precies hetzelfde als jij.  Je hebt maar één reden nodig om wél te gaan. Je bent een ervaring rijker!

Taizé is vooral toegespitst op jongeren in de leeftijd van 16 t/m 24 jaar en daarom is deze reis ook met name voor hen bedoeld. Nieuwsgierig geworden en zou jij ook Taizé wel eens willen “ervaren”? Of ken je iemand die dat zou willen?

Kijk dan eens op de site van Taizé    https://www.taize.fr/nl

of neem contact op met Lute Beute diaken@kruiskerk-wezep.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment