thumbnail KNRM Elburg opstapper kind nacht

ELBURG -  In 2021 kwam KNRM reddingstation Elburg 65 keer in actie voor redding en hulpverlening op de randmeren rondom Elburg. In totaal werden er 159 mensen en 6 dieren veilig aan wal gebracht.

Dit is in lijn met de landelijke cijfers van de KNRM die ook een lichte daling laten zien t.o.v. 2020, wat het drukste jaar in de geschiedenis van de KNRM was. Landelijk zijn de 1.400 vrijwillige bemanningsleden van KNRM-reddingboten, waterscooters en kusthulpverlenings-voertuigen 2.200 keer in actie gekomen en zijn er 3.550 mensen en 110 dieren gered of geholpen.

Acties

Op de wateren rondom Elburg lag het zwaartepunt bij de hulpverlening aan watersporters die vanwege navigatiefouten of technische problemen de hulp van reddingboot Evert Floor inriepen.

De meest opvallende acties van 2021 (waar de bemanning van de Elburger reddingboot ook echt het verschil heeft kunnen maken) waren een evacuatie vanaf een binnenvaarder, de redding van twee onderkoelde zeilers en een zinkend motorjacht met 8 personen aan boord. In al deze gevallen is er door snelle interventie en adequaat handelen erger voorkomen en hebben zich uiteindelijk gelukkig geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Dit geheel in tegenstelling tot de zoekactie naar een vermist persoon en een ernstig waterongeval waarvoor de hulp van reddingboot Evert Floor ingeroepen werd. Ondanks alle inspanningen van de hulpdiensten was dit voor deze personen helaas tevergeefs

Oefeningen en trainingen

Naast individuele training en bijscholing van de vrijwillige bemanning, stond er wekelijks de gezamenlijke oefenavond op het programma. In het afgelopen jaar vaak nog aangepast ivm de COVID-19 pandemie.

Er werd bijzondere aandacht besteed aan veiligheid. En dat in de ruimste zin van het woord; zo was bijv. navigatie onder moeilijke omstandigheden (zoals bij slecht zicht) een regelmatig terugkerend onderwerp tijdens de oefenavonden.

In 2021 werd er door Elburger bemanning ook weer geoefend met de SAR-helikopter. Voor iedereen een spectaculair, maar ook, onmisbaar onderdeel van de opleiding.

Bemanning

In 2021 mochten we 2 nieuwe plaatsvervangend schippers verwelkomen, verder bleef de samenstelling van de ploeg ongewijzigd. Wat ook ongewijzigd bleef was de tomeloze inzet van de vrijwilligers die ervoor gezorgd hebben dat het reddingstation 100% operationeel bleef, dat verdient groot respect!

Materiaal

Reddingboot Evert Floor is na de zomerdrukte bijna 3 maanden uit de vaart geweest voor groot onderhoud. Alles is grondig geïnspecteerd en waar nodig aangepast of gerepareerd zodat inzetbaarheid gegarandeerd is. Gedurende deze periode werd gebruik gemaakt van een vervangende reddingboot van hetzelfde type.

 Goed doel

De KNRM is een goed doel (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar) en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters. De bijdrages van deze Redders aan de Wal maken het mogelijk dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat om uit varen voor mensen en dieren in nood. Ook op de wateren rondom Elburg!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment