br2

WEZEP -  Op de eerste zaterdag van jet nieuwe jaar werd het brandweerkorps van Wezep rond 17.45uur opgeroepen om een schoorsteenbrand aan de Koningin Wilhelminalaan in Wezep te bestrijden. Tegelijkertijd werd de hoogwerker van korps Zwolle verzocht om ook ter plaatse te gaan. Daar aangekomen ontdekten de brandweerlieden dat een brandende houtkachel de warmte via het rookkanaal niet kwijt kon.

 

De rook in het kanaal kon zich niet of nauwelijks op normale wijze naar buiten worden geleid. Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie omdat de buis een enorme hoge temperatuur bereikte dat wel tegen de 900graden Celsius reikte. Terwijl de brandweer via de hoogwerkerbak de schoorsteen probeerde te vegen smolt de ketting van de veegbol in het kanaal. Het brandweerkorps van Heerde werd daarop opgeroepen om met extra materiaal te assisteren. 

De brandweer is met CO2-blussers naar binnen gegaan om de buis af te kunnen koelen. Dit bleek succesvol waarna het materiaal (dakbeschot, vloer en ombouw) rondom het kanaal verwijderd kon worden. Ook is in de nok van het dak een flink aantal dakpannen verwijderd om zo toegang te krijgen tot de buis. Met beeldcamera’s werd constant de temperatuur van de buis gemeten. Toen deze rond de 100graden was gezakt werd de situatie veiliger beschouwd.

De Officier van Dienst bevestigde dat de uitruk al met al meer een operatie werd dan een doorgaande melding, alhoewel het vegen van de schoorsteen tot de standaard procedure behoort. Tegen 20.40uur werd ingepakt om terug te keren naar de kazerne. Salvage, ook al even ter plaatse, maakt de schade op en zorgt voor de verdere afwikkeling van de situatie. Gedurende de operatie zijn er geen gewonden gemeld.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment