heide

De heidebrand is onder controle. Wel is er nog enige rookontwikkeling, maar deze neemt sterk af. Er zijn 3 pelotons reguliere brandweer en 1 peloton defensiebrandweer aan het blussen. Een blus-heli is onderweg. Ondanks dat de brand onder controle is wordt de heli toch ingezet. Buiten de paden is het, vanwege aanwezige munitie, lastig blussen. De blusheli zal rond 21.00 uur ingezet wordt. De verwachting is dat de laatste vuurhaarden dan afgeblust zijn. De heli, zal het water halen uit het Heerderstrand. Politie is daar aanwezig om eventuele zwemmers uit het water te halen.

'T HARDE - Momenteel woedt er een heidebrand op het defensieterrein van het ASK in 't Harde. De brand heeft een omvang van ca. 60x250 m. VNOG meldt op twitter dat de civiele brandweer is opgeroepen ter ondersteuning van de defensie-brandweer.

Extra waterwagens zijn aanrijdend. Oppervlakte heide die nu (17.17 uur) in brand staat is ca. 200x600m. Drie peletons brandweerwagens (12 wagens), ondersteund door waterwagens en diverse coördinerende eenheden zijn aan het blussen. Ook een blusheli wordt ingezet.

'Om de inzet heidebrand Oldebroekseheide met alle betrokken partners te coördineren is er GRIP 1 gemaakt,' meldt VNOG om 18.21 uur op twitter. Om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen is de brandweer stoplijnen aan het maken. Daarnaast zijn de blusheli’s van @dhcluchtmacht aangevraagd. Het vraagt enige voorbereiding voordat deze kunnen worden ingezet. Het Ministerie van Defensie laat weten dat er geen schietoefeningheeft  plaatsgevonden vandaag en dat er met deze droogte niet wordt geschoten met pyrotechnische middelen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De rook was van veraf te zien, maar is inmiddels flink afgenomen. Het sein brand meester is nog niet gegeven, maar het gaat volgens een woordvoerder 'de goede kant op'.

 

Ook vanuit Wezep is de rookpluim goed te zien.

arno     bovenhei

 

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment