OLDEBROEK - De gemeente Oldebroek is onder het motto 'Oldebroek voor Mekaar' volop in verandering. In de zoektocht naar werkwijzen op het gebied van burgerkracht en zelfsturing heeft Oldebroek deze week - van 11 tot 13 juni- enkele collega's uit de Engelse stad Leeds op bezoek. Zij geven enkele workshops. 'Oldebroek voor Mekaar' meets 'Childfriendly Leeds'.

Oldebroek voor Mekaar

Oldebroek voor Mekaar heeft twee betekenissen: we leven en werken mét en vóór elkaar en als we dat doen, dan komt het ook voor mekaar. Oftewel een grote nadruk op burgerkracht; de kracht van de samenleving. Oldebroek voor Mekaar is een streven naar het uitbreiden van het 'eigenaarschap' in de dorpen en naar zelfsturing. Het gaat om mensen in hun eigen context met hun lokale agenda.

We hebben het over veranderende rollen: een groeiende betrokkenheid van de samenleving en een andere, bescheidener, faciliterende rol voor de gemeentelijke overheid. Over rollen praten lijkt abstract, maar dat is het niet bij ons in Oldebroek. Het is juist een praktische dialoog; we spreken uit naar elkaar wat we doen en wat we van elkaar verwachten. Dat gesprek voeren we met mensen die meedoen in dorpsgroepen in Oldebroek, Wezep, Hattemerbroek, Noordeinde, Oosterwolde en 't Loo. Of die deelnemen aan de werkgroep Wezep Taartpunt. Of meedoen in de Koersgroep. Met elkaar maken wij deel uit van Oldebroek van mekaar! In de praktijk betekent dat ontdekken en ontwikkelen. Dat doen we óók met elkaar. Binnen Oldebroek door van elkaar te leren, maar ook buiten de gemeente Oldebroek. Vorig jaar hadden we een gezamenlijke studiereis naar de gemeente Boekel (thema deregulering) en naar de gemeente Peel en Maas (thema burgerkracht en zelfsturing).

Childfriendly Leeds

Het management van Oldebroek ging vorig jaar ook naar Leeds (in eigen tijd en op eigen kosten); een erg inspirerend bezoek. Wat hebben de stad Leeds in Engeland en de gemeente Oldebroek in Nederland met elkaar? De verbinding ligt in het uitgaan van burgerkracht en werken in dialoog.

Deze week is Leeds in Oldebroek om hun verhaal te vertellen over 'Childfriendly Leeds', dat bouwt op de kracht van de jeugd, hun familie, netwerk en maatschappelijke partners. Zij zullen ook workshops geven over de zogenaamde Restorative Practice, een benadering die uitgaat van dialoog en samenwerking. Methodisch gaat dat bijvoorbeeld in 'family conferences' maar ook in dialoogcirkels in werksituaties. En daarmee is het verhaal van Leeds ook erg interessant voor onze ontwikkelingen in het sociaal domein. Leeds boekt goede resultaten met de Restorative Practice; evenals de stad Hull, die in Engeland daarmee is begonnen.

Wij willen in Oldebroek daarvan leren; bekijken of en hoe wij er ook wat mee kunnen. Ook dát leren willen we niet voor onszelf houden. Leren doe je met en van elkaar. Daarom hebben we organisaties in de gemeente en collega's van andere gemeenten uitgenodigd. Hoe meer perspectieven hoe meer kans op nieuwe goede ideeën.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment