eiken

OLDEBROEK - In het voorjaar komt de eikenprocessierups weer tevoorschijn. Deze rups vreet bomen (met name eikenbomen) kaal en contact met de rups bezorgt mensen huiduitslag, jeuk, rode ogen en zwellingen. Deze klachten kunnen ernstig zijn en lang aanhouden. Daarom is het belangrijk om te weten wat u kunt doen. De gemeente Oldebroek begint in juni met de monitoring van de rups en neemt maatregelen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Wat kunt u doen?
De rups is zwart en geel en kenmerkt zich door zijn lange haren. De zogenaamde brandharen. Eikenprocessierupsen leven in groepen en maken op stammen of dikkere takken van eikenbomen grote nesten. Wanneer u een nest in een gemeentelijke boom aantreft, kunt u contact opnemen met de gemeente Oldebroek, team Beheer Openbare Ruimte via 14 0525. De gemeente schakelt een specialistisch bedrijf in om de rupsen te bestrijden. Het is belangrijk dat u contact met de nesten en spinsels vermijdt!.

Als het nest in een particuliere boom zit, zijn de kosten van de bestrijding voor de eigenaar van de boom. Hiervoor schakelt u zelf een bedrijf in. Informatie vindt u bijvoorbeeld op www.eikenprocessierups.nu.

Bestrijding
De gemeente Oldebroek monitort in de dorpskernen en gaat bij het signaleren van de rups tot actie over. In de buitengebieden volgt de bestrijding na een melding. Meer informatie hierover vindt u op www.oldebroek.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment