Mevrouw Tanja Haseloop Amsing

Het is meivakantie. Kinderen genieten van vrije dagen en veel mensen nemen, misschien wel daarom juist, ook een aantal dagen vrij. En zo fijn dat het dan ook nog lekker weer is! Zo is vakantie een heerlijke afwisseling van het gewone. Voor veel mensen is, net als voor mij, dat gewone een drukke werkweek; vol met school, studie of (vrijwilligers)werk.

Werken is goed en belangrijk. Het zorgt bijvoorbeeld voor een ritme, voor een doel om op te staan. Het zorgt ook voor contacten. Zoveel mensen hebben jarenlange vriendschappen met (oud-)collega’s. Soms gaan collega’s samen op vakantie, brengen samen een deel van hun vrije tijd door. Ze gaan samen wandelen, fietsen, naar een museum of zetten samen een grootse sportieve prestatie neer.

Op het werk praten collega’s met elkaar niet alleen over het werk maar ook over hoe het thuis gaat, over de politiek, over de laatste aflevering van Boer zoekt vrouw… het maakt dat werken om veel meer dan alleen de centjes belangrijk is.

Dit wetende is het niet vreemd dat mensen die niet werken dit vaak als een gemis ervaren. Graag aan het werk zouden zijn. Dat geldt voor veel Nederlandse mensen en ook voor vluchtelingen. En nu dus ook voor de Oekraïners die wij in Oldebroek - particulier en in het Buitencentrum - opvangen. De wens om te werken is daar heel, heel groot.

Al een aantal weken geleden organiseerden we een inloopmiddag over werk. Ruim 80 Oekraïense vluchtelingen waren aanwezig. Het ging onder andere over wat er kan en mag, maar er was ook een aantal werkgevers aanwezig. Cv’s werden uitgewisseld en de eerste contacten werden gelegd. Toch was het nog best lastig om de mensen daadwerkelijk aan het werk te krijgen. Een aantal collega’s van de gemeente is gaan bellen en bellen en uiteindelijk met resultaat! Ook vanuit de particuliere opvang zijn netwerken aangesproken en hierdoor banen in zicht gekomen. Hoe mooi is het dan dat inmiddels de eerste mensen echt aan het werk zijn. Vanuit het Buitencentrum vertrokken drie mannen maandagmorgen op de fiets naar Wezep om daar bij de Gresbo aan de slag te gaan. Ze kwamen enthousiast en vol energie weer ‘thuis’ in het Buitencentrum. Wat een mooi resultaat. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

Leest u dit nou en denkt u… in mijn bedrijf kunnen we ook nog goed een paar extra handen of een slimme kop gebruiken? Laat het dan weten! Als gemeente kijken we heel graag met u mee naar de mogelijkheden. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om mensen uit Oekraïne. Het aanbod aan mensen is groot. Mensen die ook staan te springen om weer eens vakantie te hebben. Want dat is echt anders dan altijd vrij!

Tanja Haseloop–Amsing
burgemeester

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment