OLDEBROEK - Inwoners uit de gemeente Oldebroek leverden afgelopen jaar weer iets minder restafval in. Dat blijkt uit de resultaten van de afvalinzameling over 2013. Toch is er nog veel te winnen. 60% van ons restafval uit de grijze container bestaat uit afval dat al gescheiden aangeleverd kan worden. Dat is zonde voor zowel het milieu als uw portemonnee. Wie afval scheidt, zorgt ervoor dat materialen zoals glas, papier, groente-, fruit- en tuinafval worden hergebruikt. Afval bevat namelijk waardevolle grondstoffen. Drie redenen waarom afval scheiden belangrijk is om te doen:


1. Grondstoffen worden steeds schaarser. In hergebruik ligt de toekomst.
2. Hergebruik levert een belangrijke bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot. Alles wat wordt hergebruikt, wordt immers niet verbrand.
3. Betere afvalscheiding heeft een positieve invloed op de afvalstoffenheffing en dus ook op uw portemonnee.

Resultaten afvalinzameling
In Oldebroek werd in 2013 gemiddeld 228 kilo restafval per inwoner aangeleverd in de grijze container. Dat is een daling van ruim 7 kilo ten opzichte van 2012. De hoeveelheid aangeboden groente- fruit- en tuinafval (gft) is echter gedaald van 197 naar 190 kilo en oud papier van 73 naar 68 kilo. De hoeveelheid ingezameld
textiel is licht gestegen van naar ongeveer 5 kilo. In 2013 is er ongeveer evenveel glas ingezameld als in 2012. In Oldebroek valt dus nog veel te winnen met afvalscheiding, maar daar is úw hulp bij nodig.

Wat kan nog beter?
De inhoud van de grijze container bestaat nu voor ongeveer 60% uit afval dat al gescheiden aangeleverd kan worden. Denk hierbij aan gft-afval, oud papier en karton, glas, textiel, elektrische apparaten maar ook bouwafval. Om ervoor te zorgen dat we in de toekomt nog minder restafval aanbieden in de grijze container
is het aan te raden om bouwafval in te leveren bij Van Werven en elektrische apparaten bij de gemeentewerf. Kleding, ook als het versleten is, kunt u onder andere deponeren in kledingcontainers nabij de supermarkten.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment