tanja

Bloemen kleuren je dag. Ik houd van bloemen. Of het nou gaat om een bosje rozen op tafel of om een weelderige bloemenberm, bloemen maken me vrolijk. Van die fleurige bloemenbermen hebben we er in de gemeente Oldebroek steeds meer. Een bewuste keuze die wat mij betreft goed uitpakt. Ik vind het een lust voor het oog. Maar er zijn, naast schoonheid, nog veel meer voordelen te benoemen.

Voedsel voor de bijen en de biodiversiteit in het algemeen als belangrijkste. Natuurlijk, over smaak valt niet te twisten. Ik weet inmiddels heel goed dat lang niet iedereen voorstander is van die bloemenbermen. Waar zo’n bloemenzee mij echt een zomergevoel geeft, vinden andere mensen het misschien rommelig of zelfs een ongeregeld zooitje. Feit is dat vooral de bijen heel blij zijn met deze vorm van natuur. En wist u dat 35% van de wereldproductie van voeding weer afhankelijk is van bijen, vooral van honingbijen? In Nederland leven zo’n 360 soorten, waarvan meer dan de helft helaas aan het verdwijnen is. Dit komt mede door de afname van biodiversiteit. Goed dus om ons steentje bij te dragen en hier actief iets aan te doen door middel van extra bloemenbermen. En het is dan juist de bedoeling om ze gewoon te laten groeien en niet kort te maaien.

Natuurlijk moet er zo af en toe toch iets gemaaid worden, de eerste rand langs een weg bijvoorbeeld. Veiligheid staat nou eenmaal altijd voorop. Vaak blijft het gemaaide gras dan eerst nog een paar dagen liggen. Zaden kunnen dan nog op de grond vallen en insecten kunnen een veilig plekje zoeken. Ook kiest men er soms voor om rondom bomen wat minder te maaien. Dat stukje gras wordt dan een veilige haven voor heel wat insecten. Het beheer van die bloemenbermen, maar ook van andere stukken groen, verschilt per locatie. Op de ene plek moeten kruiden of planten misschien juist verdwijnen; echt onkruid of distels bijvoorbeeld. Op een andere plek staan misschien al bijzondere planten of leven bijzondere insecten of dieren. Dat willen we dan juist beschermen. En zo worden insecten, denk aan sluipwespen, ook gebruikt tegen de eikenprocessierups. Onder eikenbomen laten de medewerkers van beheer dus planten groeien waar deze specifieke wespen gek op zijn. Zo helpen deze beestjes ons in de strijd tegen de eikenprocessierups. Beetje bij beetje wordt in kaart gebracht wat er in de gemeente Oldebroek al is en waar rekening mee gehouden kan of moet worden. Met simpele maatregelen en zonder al te veel chemische bestrijdingsmiddelen wordt dan het verschil gemaakt. Het is mooi dat dat zo kan.

Misschien denkt u nu dat u zelf ook wel mee zou willen helpen. Dat kan, op meerdere manieren zelfs! Zorg ervoor dat ook u ruimte geeft aan bloemen en struiken, in de tuin of in potten. En stel dat u altijd uw best deed om de berm in de buurt van uw woning netjes en kort gemaaid te houden, dan vragen we u om het maaien uit te stellen tot er geen bloemen meer zijn. Minder is meer in dit geval! Wat u tenslotte ook kunt doen is, als u het toch allemaal wat minder vindt, proberen begrip op te brengen voor deze vorm van beheer. Het is geen bezuiniging van de gemeente, het is geen gemak maar het is een doordachte manier om de natuur in onze mooie gemeente te versterken. Verdiep u er maar eens in. De bloemetjes en de bijtjes, alles wat groeit en bloeit en steeds weer boeit. Het is de moeite waard!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment