heidi

OOSTERWOLDE / Afvalscheiding is voor Heidi Doornewaard (37) geen discussiepunt, maar vanzelfsprekend. Ze woont samen met haar man en vijf kinderen in Oosterwolde. Een groot gezin, dus een grote berg afval? Volgens Heidi valt dat reuze mee: “Met bewustwording en een klein beetje moeite kom je een heel eind.”Bij het Oosterwoldse gezin begint scheiden al in de keuken. Papier en GFT belanden gelijk in de juiste containers en dat wat overblijft, gaat de restafvalcontainer in. Haar kinderen doen ook mee en vragen regelmatig waar iets hoort. Bij Heidi is het vroeger ook zo met de paplepel ingegoten. “Als je als kind al leert dat je afval kan scheiden, dan doe je dat later zelf ook.” Ook de zorg voor de natuur en schepping is voor het gezin een belangrijke motivatie om afval gescheiden aan te bieden en het liefst te voorkomen. “Vanuit mijn christelijke geloofsovertuiging ben ik verantwoordelijk voor mijn eigen daden. We moeten zorg dragen voor de natuur; we mogen er in leven en gebruik van maken, maar wel op een goede manier. Afval scheiden is daar een voorbeeld van.”

PMD

In gemeente Oldebroek gaat het PMD (plastic, metalen en drankkartons) bij het restafval. Deze afvalstroom kan door de vele verpakkingen snel oplopen. Hoe pakt Heidi dat aan? “De restafvalcontainer probeer ik één keer in de vier weken aan de weg te zetten sinds diftar is ingevoerd. Dit lukt nog niet elke keer. Ik let er op dat ik weinig producten in plastic koop en PMD probeer ik er zoveel mogelijk uit te halen. Boterkuipjes en yoghurtemmers gaan mee in de vaatwasser en daarna breng ik ze naar een verzamelpunt voor het goede doel.”

Misverstanden

Ze hoort het regelmatig: al dat scheiden heeft toch geen zin, want het belandt bij de afvalverwerker op één hoop en verdwijnt in de verbrandingsoven. Onzin, weet Heidi. “Ik vind het bijzonder dat er nog steeds mensen zijn die dit denken. Ik heb het tijdens een rondleiding bij de afvalverwerker Omrin met eigen ogen gezien dat dit niet waar is. Er zijn daar niet voor niets zoveel machines. Er gaat zo min mogelijk verloren en veel wordt gerecycled.” Deze sorteermachines halen ook het PMD uit het restafval, die kan dat beter dan wanneer inwoners thuis PMD scheiden. “Ik raad het iedereen aan om eens te kijken bij Omrin. Het heeft mij in ieder geval inzicht gegeven en laten zien dat scheiden juist een goede bijdrage levert.”  

Voor haar is het een kleine moeite om bewust met afval om te gaan. “Natuurlijk krijg ik ook wel eens te horen dat het leuk is voor mij, maar niet voor hen.” Een reactie waar Heidi haar schouders voor ophaalt. Gelukkig kan het ook anders. “Als ik met mijn eigen bakje naar de slager ga, dan krijg ik wel eens te horen: ‘joh daar heb ik nog nooit aan gedacht, dat ga ik ook eens proberen.’”  

Kopen, kopen en nog meer kopen

Dertig kilogram restafval per inwoner per jaar in 2025, luidt de landelijke doelstelling. Als tussenstap wil de gemeente in 2022 terug naar maximaal 100 kilogram restafval per inwoner per jaar. Op dit moment is dat nog 220 kg. “Hoe we dit kunnen bereiken? Dat vind ik heel lastig; ik denk dat  het niet realistisch is om te denken dat iedereen zijn steentje zal bijdragen. Het is al een mooie stap om meer bewustwording te creëren over de consumptiemaatschappij waar we in leven. Het is al wel wat op z’n retour; denk maar aan de minimalistische levensstijl waar je steeds meer over hoort. Het zal ook helpen als men met één zonnebril vijf jaar doet in plaats van elk jaar een nieuwe kopen voor de laatste modetrend of uit gemakzucht. Of een nee-nee-sticker op de brievenbus, waardoor je geen folders krijgt en minder geneigd bent voor elke aanbieding naar de winkel te rennen. Stel je voor wat er gebeurt, als we hier allemaal mee stoppen!”  

Even voorstellen

Naam: Heidi Doornewaard
Leeftijd: 37
Woonplaats: Oosterwolde
Werk: Huismoeder, man heeft eigen bedrijf.
Gezinssamenstelling: getrouwd met Bastiaan, 5 kinderen tussen de 3 en 13 jaar.

Heidi’s tips voor minder afval

  • Neem een eigen boodschappentas en losse bakjes en zakjes voor brood, vlees, groente en fruit.
  • Koop grote verpakkingen en niet bijvoorbeeld producten die per één verpakt zijn.
  • Kijk wat je al in huis hebt om te kunnen hergebruiken. Glazen potten bewaar ik om zelf jam te maken, boontjes uit de moestuin verkopen we in gebruikte plastic broodzakken en laatst heb ik van oude spijkerbroeken een vlaggenlijn gemaakt.
  • Koop wasbaar maandverband, wattenschijfjes en luiers. Ik ben zelf erg tevreden met deze producten. De wasbare luiers hebben als bijkomend voordeel dat een kind sneller zindelijk wordt. Omdat de luier nat aanvoelt, is het kind zich sneller bewust wat hij/zij doet.
  • Kinderkleding kan je tweedehands kopen of kijk eens naar een kledingabonnement waarbij je kleding huurt. Onderling uitwisselen met andere gezinnen is ook erg handig.

Ook iets delen?

Wilt u als inwoner ook delen hoe u uw afval thuis scheidt? Heeft u bijvoorbeeld een ludieke manier hoe u het afval scheidt of zet u nog maar een paar keer per jaar uw restafvalcontainer aan de weg? Of heeft u tips die u graag wilt delen met andere inwoners? Laat het ons weten en stuur een mail naar communicatie@oldebroek.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment