tanja

Na vijftien maanden met ingehouden adem lijkt het alsof we nu weer even op adem kunnen komen. De eerste versoepelingen zijn er, en wat zijn deze welkom! En als het zo door blijft gaan komen er al snel weer nieuwe aanpassingen, waardoor er misschien nog meer kan. Sportscholen open, speeltuinen en pretparken misschien ook wel. Meer mogelijkheden voor kunst en cultuur, voor toerisme. Misschien straks weer wat meer naar kantoor, meer evenementen. Het gloort!

Tegelijkertijd hoor ik, bijvoorbeeld van winkeliers, dat het steeds moeilijker wordt om vast te houden aan de maatregelen. Klanten zijn al gevaccineerd en willen geen mondkapje meer op, komen met meer dan het toegestane aantal mensen in de winkel. Of mensen kunnen, naar eigen zeggen, best samen met personen uit meerdere huishoudens op een terras zitten. Kennelijk gelden de regels niet meer voor deze mensen. Voor onze ondernemers een lastige positie. Ze kunnen het risico niet lopen ziek te worden of klandizie mis te lopen. Tegelijkertijd wordt hiermee de wet overtreden waardoor ondernemers, maar ook hun klanten boetes kunnen krijgen. En ook dat is natuurlijk niet wat je wilt.. 

Maar deze ontwikkeling bevalt me ook om nog een andere reden niet erg. Want wat zou het ellendig zijn als er nog een nieuw piek aan komt. We gaan in Oldebroek inmiddels ‘best aardig’ waar het om de besmettingscijfers gaat. Maar de vlag kan zeker nog niet uit. Stel u zich eens voor dat er straks weer stevigere maatregelen nodig zijn, in plaats van stap voor stap terug naar normaal. Dat gun ik niemand; onze jeugd niet, onze ouderen niet, en zeker onze ondernemers of de mensen in de zorg niet. Niemand niet!

Daarom vanaf deze plek een oproep aan u allemaal; help elkaar! Je aan de maatregelen houden doe je niet voor jezelf. Dat doe je voor je ouders, voor je kinderen, voor de buren, de juf op school, de voetbaltrainer, de dominee, de zuster of de dokter, de winkelier, de buschauffeur en de postbode. Het inmiddels overbekende motto ‘alleen samen’ geldt nog steeds. De druk wordt groter, want wat we nu hebben smaakt naar meer. Veel meer! Maar of u nu wel of niet de prikken al hebt gehad, of u wel of niet al corona hebt gehad, we moeten ons allemaal nog steeds aan dezelfde maatregelen houden. Ook dit laatste stukje kunnen we alleen samen goed doorkomen. Nog even met elkaar de schouders er onder en rekening blijven houden met de basisregels; handen wassen, afstand houden, niet teveel mensen bij elkaar, mondkapje op in publieke binnenruimten. Versoepelen is heel erg fijn, maar het betekent helaas niet dat alles al zomaar kan. Wat mij betreft gaan we dan samen op naar een mooie zomer! 

Tanja Haseloop - Amsing

Burgemeester

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment