tanja

Ook nu, na 75 jaar vrijheid, is en blijft stil staan bij onze vrijheid heel belangrijk. Althans, dat vind ik. Leven in een vrij land is niet vanzelfsprekend, nog steeds niet. Het is goed om daar, letterlijk, bij stil te staan. Ik ben heel blij dat we ook dit jaar in Oldebroek weer een mooie, aan de omstandigheden aangepaste, manier gevonden hebben voor de lokale dodenherdenkingen. Opnieuw met dank aan de Oranjeverenigingen! Ook dit jaar zijn dat plechtigheden zonder publiek. Onze corona-cijfers zijn nog niet rooskleurig, we houden het daarom wederom klein. Maar u kunt gerust zijn, want de Oranjeverenigingen zorgen er samen met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur voor dat het respectvolle bijeenkomsten zijn. Iedere vereniging doet dat op zijn eigen manier en met eigen mensen, zij maken echt het verschil. Met of zonder muzikant, misschien met een gedicht maar altijd met een krans, twee minuten stilte en natuurlijk het Wilhelmus. Twee minuten stilte, om samen stil te staan bij onze vrijheid en bij wat die vrijheid heeft gekost. En daarna het volkslied, om onze verbondenheid met elkaar aan te geven. Ik vind het een heel belangrijke traditie.

U krijgt overigens wel de kans om mee te kijken. Dat kan tijdens een herdenkingsprogramma op Loco tv. Dat programma wordt op 4 mei uitgezonden van ongeveer 19.45 tot 20.15 uur. U ziet in dat programma dat ook nu, na 75 jaar vrijheid, het nog steeds heel belangrijk is om de geschiedenis te delen en levend te houden. En dat dat niet alleen voor oude mensen is!

Behalve beelden van de lokale herdenkingen en een toespraak van mij werken ook de cultuurmakelaar en een aantal lokale vrijwilligers mee aan het programma. Mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Die er heel levendige herinneringen aan hebben en die die verhalen ook graag door willen geven. Samen zorgen deze mensen voor een prachtig lespakket voor leerlingen in de oudste groepen van de lagere school. Want wat is er nou mooier dan de verhalen van ooggetuigen zelf te horen. Daar kan geen boek of film tegenop! Zo houden we de geschiedenis levend, ook voor deze nieuwe generatie. Opdat ook zij niet vergeten en ook dat maakt een verschil!

Overigens geef ik zelf ook nog op een heel andere manier invulling aan het belang van herdenken. In de loop van het afgelopen jaar werd ik gevraagd als bestuurslid van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (in het kort: Wageningen 45). Een hele eer. Dit jaar mijn eerste herdenking in die rol. En ook daar, anders dan anders. Geen defilé, geen festival, geen herdenking met heel veel mensen. Maar wel heel veel ‘verschilmakers’, ook na al die jaren. Mensen die met hun verhaal, hun leven en ervaringen ons laten nadenken over vrijheid en de betekenis daarvan. Hoe belangrijk het is om het verschil te maken, en ons bewust te zijn van de waarde hiervan. De centrale vraag van dit jaar is dan ook: maak jij met ons het verschil? En dat past ook weer naadloos bij ons in Oldebroek. Stilstaan bij vrijheid, herdenken en vieren, en met Oldebroek voor Mekaar het verschil maken. We deden dat het afgelopen jaar, laten we daar gewoon mee doorgaan. En niet alleen op 4 en 5 mei!

Tanja Haseloop-Amsing

Burgemeester

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment