tanja

Jaren geleden werd ik door een dementerend medebestuurslid van een vereniging gevraagd aanwezig te zijn bij een gesprek met zijn geriatrisch arts. Het ging over hem en zijn echtgenote. Zij leed al enige tijd aan Alzheimer en bij hem was deze vreselijke ziekte ook vastgesteld. Alleen was de vorm waar hij aan leed veel progressiever. Op dat moment zorgde hij als mantelzorger voor zijn vrouw, maar hij wist dat dit niet lang meer zou kunnen. Hij maakte zich, natuurlijk, enorme zorgen en deelde dat met de arts. Hij wilde dat ik daarbij was omdat, zoals hij zei: ‘het belangrijk is dat mensen in de politiek weten wat deze ziekte met je doet, hoe het voelt, wat de problemen zijn. Hoe erg het is dat je weet dat je gaat vergeten.’ Ik hoop dat nooit te vergeten. Het was één van de meest indrukwekkende momenten in mijn leven…

Ook in Oldebroek kennen we veel mensen met dementie, in 2020 waren dat ongeveer 380 personen. Best heel erg veel! En, we worden met elkaar allemaal ouder. Dat betekent dat er ook steeds meer mensen zullen zijn met dementie. Het zorgt er voor dat dit onderwerp op de agenda staat. Sinds 2016 loopt landelijk het programma ‘Samen dementievriendelijk’ en ook binnen de gemeente Oldebroek vinden we het heel belangrijk ons steentje bij te dragen.

Natuurlijk ben ik geen dementie-expert. Maar drie dingen wil ik er graag over zeggen. Als eerste het belang van openheid en begrip. Ook mensen met dementie willen graag zelf regie blijven houden over hun dagelijkse dingen. Zelf een boodschapje doen, naar een verjaardag of blijven sporten. Zelf meepraten in plaats van onderwerp van gesprek te zijn. Mee blijven doen met wat zo gewoon was, zo lang het nog kan. De rol van het eigen netwerk is hierin heel belangrijk.

En dat brengt me op het tweede punt. Want misschien kent u zelf wel iemand met dementie, in uw buurt, sportvereniging of kennissenkring bijvoorbeeld. Wat kunt u in dat geval doen om het voor deze persoon beter of makkelijker te maken? Wat kan je doen om bevriend of betrokken te blijven. Kennis is hierin heel belangrijk. En kennis komt er steeds meer; kennisoverdracht ook. Zowel via de werkgroep dementie in de gemeente Oldebroek als bij samendementievriendelijk.nl zijn er gratis cursussen beschikbaar. In deze trainingen leer je bijvoorbeeld hoe je dementie kunt herkennen en hoe jij daar, vanuit je eigen rol, mee om kunt gaan. Er zijn trainingen voor mensen die werken in een winkel, voor kappers, voor de horeca,  voor vrijwilligers, voor taxichauffeurs en nog veel meer beroepsgroepen. Het kost u een kwartiertje tijd en wie weet welk verschil u er mee kunt gaan maken.

Tot slot wil ik graag een woord richten tot alle mantelzorgers, en dat moeten er alleen in Oldebroek al heel veel zijn. Graag laat ik u weten dat het er toe doet. Dat ú er toe doet! Om u te ondersteunen staan de collega’s van het Sociaal Team voor u klaar. Neemt u gerust eens contact op als u met vragen zit of graag wilt dat er iemand met u meedenkt. Ook de lokale werkgroep dementie doet er alles aan om het onderwerp dementie op de agenda te houden. U bent niet alleen en u staat er niet alleen voor! Wat mij betreft zijn we samen op weg naar een Oldebroek met aandacht voor mensen met dementie en voor hun mantelzorgers. Ook dat is Oldebroek voor Mekaar.

Tanja Haseloop - Amsing
Burgemeester

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment