tanja

Als burgemeester mag ik op bezoek bij echtparen die 50 of 60 jaar getrouwd zijn. In het eerste half jaar betekende dit een bezoek op de huwelijksdag zelf, waar vaak de hele familie aanwezig was. Koffie of thee vaak met iets lekkers erbij, en natuurlijk een goed gesprek. Sinds Corona is dat anders. Toen het afgelopen zomer weer voorzichtig mocht ging ik vaak op een moment dat er verder geen visite was even op bezoek, en het laatste half jaar is het een telefoongesprek of een ‘deurgesprek’. Dat is jammer, want natuurlijk  heeft het bruidspaar zich al heel lang verheugd op deze bijzondere feestdag. Een feest dat nu een heel ander karakter gekregen heeft. Geen samenkomsten met de hele familie, geen feest in een gezellige horeca gelegenheid... Maar nog steeds wel die bijzondere dag, een gouden of een diamanten huwelijksjubileum. En wat blijft zijn de verhalen, is de liefde. Want wat vind ik het mooi om te horen ‘hoe het zo is gekomen’. Wat is het bijzonder om al die verhalen van tientallen jaren terug te horen.

Vaak wordt de tijd van vroeger dan vergeleken met de tijd van nu. Was vroeger alles beter? Dat weet ik niet. Ook in 1961 en 1971 viel het niet mee om een huis te ‘krijgen’. Van veel paren hoorde ik hoe ze introkken bij ouders, bij familie of soms een deel van een huis van een alleenstaande dame konden huren als er dan ook voor de alleenstaande dame gezorgd werd. Hoe anders is dat nu. Ook nu valt het voor veel mensen niet mee om een huis te krijgen, maar zorgen voor een wildvreemde in ruil voor onderdak komt nu toch minder voor…

Verkering, verloven, trouwen, kinderen. Hele levens trekken dan aan me voorbij. En het is prachtig om de liefde te zien, te voelen. Een knipoog, even een liefdevolle aai over een knie, ‘weet je nog lieverd”. Maar ook moeilijke dingen, want bij niemand is het altijd rozengeur en maneschijn. Pijnlijke momenten die voorkomen in een leven en soms onoverkomelijk lijken.

Ook loslaten is een onderwerp dat regelmatig terugkomt. Kinderen die naar school gaan, die het huis uit gaan, en soms in hun eigen leven keuzes maken die niet overeenkomen met de keuze die je misschien zelf had gehoopt of verwacht. En dan toch in liefde loslaten. Liefde in al haar facetten. Bij deze bruidsparen wordt het gevierd. Maar ik ben me ook zeer bewust dat ik bij heel veel mensen niet langskom. Want het is niet iedereen gegeven om 50 of 60 jaar als echtpaar door te brengen. Ook die mensen hebben hun ervaringen en verhalen, met vreugde en verdriet en naar ik hoop met heel veel liefde. Ook die verhalen zou ik graag willen horen.

Een heel leven in liefde samen doorbrengen, in liefde loslaten met respect voor keuzes die niet de jouwe zijn. Liefde, zoveel kleuren, zoveel verschillen en toch zo herkenbaar en onmisbaar. Ik wens u veel liefde!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment