tanja

De verkiezingen zijn achter de rug. De uitslag is bekend en ik ben heel benieuwd hoe het nu verder gaat. Op het gevaar af dat ik u oud nieuws breng wil ik toch graag op deze plaats terugkijken op mijn eerste verkiezingsdag, of eigenlijk dagen, in Oldebroek.Verkiezingen worden niet voor niets wel eens het feest van de democratie genoemd. Zo zie ik het ook echt; het is een voorrecht dat we in een vrij land wonen, een land waar we in vrijheid kunnen kiezen voor vertegenwoordigers waar we vertrouwen in hebben. Die ons eigen geluid en gedachtengoed vertegenwoordigen. En er was dit jaar heel wat te stemmen. Dertig partijen maar liefst! Het zorgde voor grote stembiljetten. Voor iedereen lastig, maar zeker voor stemmers in de drive-through in Wezep en voor alle stemmentellers een uitdaging! Ik zag in de drive-through veel mensen toch maar even uitstappen, want die grote vellen papier op het dashboard was best een uitdaging.

Natuurlijk ben ik tijdens de verkiezingsdagen langs alle stembureaus gegaan. En vooral woensdag begon met een vrolijke noot. Ik heb vernomen dat het in de gemeente Oldebroek wel een beetje de gewoonte was, of is, om van de verkiezingsdag een klein feestje te maken. Met bijvoorbeeld een verkiezingscafé; met pianist, taartjes en gezelligheid. Dit jaar ging dat, zoals zoveel andere dingen, niet door. Om toch voor wat afleiding en vrolijkheid te zorgen is er in Oldebroek en Wezep een draaiorgel langs een aantal woonlocaties met veel oudere inwoners gegaan. Geen echte vervanging natuurlijk, maar toch zorgde het voor veel gezelligheid, herkenning en vrolijke gezichten. Het was mooi om daar deels bij te kunnen zijn.

Tijdens mijn rondje langs de stembureaus ontmoette ik natuurlijk een aantal kiezers, maar vooral ook veel vrijwilligers. Voor mijn gevoel was het op alle stemlocaties goed geregeld. Natuurlijk, het ene stembureau ontvangt meer kiezers dan het andere, maar met de drukte is het overal meegevallen. Voor de vrijwilligers op de stembureaus en bij het tellen van de stemmen overigens groot respect. Zij zorgen ervoor dat stemmen op een goede en plezierige manier verloopt en dat onze uitslag er snel is en klopt. Ze maken lange dagen, maar allemaal vanuit een heel positief gevoel. En ook een compliment aan de briefstemmers in onze gemeente, we hadden hier veel minder ongeldige stemmen dan in de rest van het land. Heel erg fijn, ook al is iedere ongeldige stem natuurlijk jammer!

Een bijzondere ervaring was natuurlijk de drive-through in Wezep. Rolf, mijn man, heeft hier gestemd. Ik moest zelf even uit de auto stappen. Stemgeheim geldt uiteraard ook gewoon voor ons. In totaal brachten ruim 450 mensen vanuit de auto, lopend of op de fiets hun stem uit op deze bijzondere locatie. Een stembureau dat in een behoefte voorziet, is mijn voorzichtige conclusie, want het is leuk én makkelijk. We zagen in het hele land dat bijzondere locaties extra aandacht kregen dit jaar.
Zelf heb ik mijn stem uitgebracht in het stemlokaal van Noordeinde. Een stembureau dat maar beperkt open is, maar zeker gewaardeerd wordt. Dat hoorde ik ook van de aanwezige Noorders en van de vrijwilligers op dit stembureau. Mooi ook om dat terug te zien in de opkomst op dat stembureau!

En zo kijk ik terug op verkiezingsdagen waar iedereen op passende manier zijn of haar stem heeft kunnen uitbrengen. Nu gaan we kijken wat ons dat gaat brengen. En ondertussen bereiden we ons voor op de volgende verkiezingen. Op 16 maart 2022 mag u naar de stembus voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ik zie er nu al naar uit!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment