tanja

Vorig jaar op 16 maart stonden de verhuisdozen hoog opgestapeld in de gang van ons huis in Leek. Het was de dag dat we de sleutel kregen van ons nieuwe huis op ’t Loo. Het was ook de eerste week waarin corona echt een feit was in Oldebroek, en de eerste dag van de ‘intelligente lockdown’. De week daarvoor hadden we in onze gemeente de eerste besmetting. Nieuws dat je verwacht, tegen beter weten in hopend dat het niet zal komen. Maar toch was het opeens daar, en het bleef ook niet bij die ene besmetting!

Die eerste coronaweek, de lockdown, je afvragen of de verhuiswagen wel zou rijden, de verhuizing zelf, het staat in mijn geheugen gegrift. Bellen, mailen, vergaderen, klussen, inpakken, Skypen… De vrije dagen die ik gepland had voor de verhuizing kregen een hele andere invulling, en ook de hulp van familie bij het klussen ging natuurlijk niet door. Heftig was het, en niet alleen voor ons! Het was, achteraf gezien, ook het begin van een nieuw tijdperk, zonder dat we dat op dat moment konden overzien. Want eerlijk, wie had gedacht dat we er nu, precies een jaar later, nog zo diep in zouden zitten?

Een jaar met heel veel narigheid en ellende ligt achter ons. Een jaar waarin hoesten of niezen schrikreacties gaven (en geven), een jaar met mondkapjes en misschien wel met een of meer bezoeken aan de teststraat of met thuisquarantaine. Woorden die we een jaar geleden overigens nog niet eens kenden! Een jaar waarin scholen, winkels, horeca en andere voorzieningen moesten sluiten. Ook dat bracht en brengt veel zorgen met zich mee. Zorgen voor ouders van jonge kinderen en tieners, en door diezelfde ouders misschien ook weer voor hun eigen ouders. Voor veel mensen was het ook het jaar van zelf ziek zijn, ziekenhuisopname en zelfs verlies. Ik denk dat er niemand is die niet geraakt is door dit virus. En toch… toch gaat het leven ook gewoon door. Oldebroekers gaan niet bij de pakken neer zitten. OldebroekCoronahulp werd opgezet, er werden tekeningen verstuurd en u keek naar elkaar om. Prachtig om te zien!

Net als vorig jaar trok ik deze week mijn laarzen aan om het eerste kievitsei te bekijken. Gevonden door een andere vrijwilliger en in een ander weiland, en oké, een paar daagjes later dan vorig jaar. Maar verder niet veel anders dan andere jaren. De natuur trekt zich weinig aan van corona. En dat is mooi!
In de afgelopen persconferentie was er nog niet veel positief nieuws voor wat betreft versoepelingen. We moeten nog even roeien met de riemen de we nu in handen hebben. Dat betekent verstandig zijn, afstand houden en goed op jezelf letten. Niet fit? Niet de deur uit! Dat is op elkaar passen en samen het goede doen!

Hartelijke groet en hou vol,
Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing

PS. Deze week zijn de verkiezingen. Iedere stem telt! Gaat u naar het stembureau? Doe dan eerst de gezondheidscheck en kijk op oldebroek.waargajijstemmen.nl om te zien op welk stembureau het niet te druk is.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment