tanja

2020 is bijna ten einde. En wat had ik er zin in, begin van het jaar. We hadden ons huis in Leek verkocht. Er zou een einde komen aan het pendelen tussen Oldebroek en Leek. Niet meer op maandag nadenken over welke schoenen ik op donderdag nodig zou hebben. Maar het jaar was nog niet zo lang op weg, mijn ‘inburgering’ was nog in volle gang, toen corona roet in het eten kwam gooien. We konden nog net verhuizen, dat gelukkig wel. Maar daarmee stopte ook de voorspelbaarheid van dit jaar.

 

Op 12 maart hadden we in de gemeente Oldebroek onze eerste besmetting. Daar schrok ik van! We wisten toen nog niet dat er zoveel meer gevallen zouden komen. Zoveel verdriet, zoveel gemis. Ik zou niet terug kunnen blikken op 2020 zonder hier bij stil te staan.

Maar toch…toch heb ik ook heel veel mooie dingen gezien. Was het misschien ook wel het jaar van ‘toch wel’. En als ik dan terugdenk, dan denk ik aan al die mensen die in het zonnetje zijn gezet; sportvrijwilligers, de twee dames met hun Koninklijke onderscheiding, meneer de Jong met het OvM-beeldje, de erepenningen. En ik denk aan de Oranjeverenigingen, aan de speurtocht rond Koningsdag, aan de drive-in bioscoop, het eerste kievitsei en een kalfjesdrieling. Aan dodenherdenking en Bevrijdingsdag. We hadden daar, in het jaar van 75 jaar vrijheid, groots bij stil willen staan. Nu konden we eigenlijk alleen maar stil zijn. Ik herinner me ook de muzikant op de kerktoren; de last post maakte niet eerder zoveel indruk!
En dan de jubilea. Natuurlijk ging dat gewoon door, maar de bezoekjes van mij of mijn mede collegeleden waren heel beperkt. 65 jaar getrouwd en dat niet kunnen vieren. Of 103 jaar oud worden zonder familiebezoek. Het bleef veelal bij deurbezoekjes. En dat vind ik echt heel erg jammer!

De zomer bleven Rolf en ik rondom huis, en gelukkig konden de kinderen hier hun vakantie doorbrengen. We fietsten en wandelden in de mooie omgeving, voelden ons meer en meer thuis. Ook in huize Hazeloop waren er dit jaar bijzondere momenten. Onze jongste zoon mocht afstuderen. Dat feestje kon ik niet meemaken, ik zat thuis op de uitslag van een corona-test te wachten. Een voorbeeld van klein leed. Het valt in het niets bij ander leed, maar toch... We kochten dit voorjaar een hondje en we begonnen weer met dansen. En Rolf ving een baars van wel 54 cm. Heel bijzonder zo verzekerde hij mij.

Terugkijkend zie ik, ondanks de bizarre tijd, veel moois. Niet mogelijk zonder al die vrijwilligers in de gemeente Oldebroek. De aanpakkers en doorzetters! Het maakt me trots! De slogan ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’ is heel toepasselijk op 2020. Voor 2021 wens ik u groot geluk en vooral een goede gezondheid!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment