tanja

Op woensdag 2 december opende Koningin Maxima in Den Haag het Nationaal Jaar van de vrijwillige inzet. In Oldebroek deden we dat ook, op onze eigen manier. Die dag mocht ik voor het eerst een Oldebroek Voor Mekaar-waarderingsbeeldje uitreiken. Heel bijzonder, vooral omdat het echt een heel grote verrassing was voor de ontvanger. Kees de Jong kreeg het beeldje vanwege zijn grote inzet voor Oldebroek en de Oldebroekers, zeker ook in coronatijd. Wat mij betreft was er geen betere manier om het Nationaal Jaar van de vrijwillige inzet af te trappen.

Koningin Maxima zei in haar toespraak dat er 7 miljoen vrijwilligers zijn in Nederland. Dat zijn er echt wel heel veel. Ook in Oldebroek doen we goed mee. Wat mij altijd weer opvalt, ook bij de uitreiking van dit beeldje, is dat mensen hun vrijwillige taken vooral heel gewoon vinden. Ze doen het, vaak al jaren, vanuit het hart. Waardering of schijnwerpers zijn daar, wat hen betreft, niet voor nodig. Toch is dat af en toe niet verkeerd. En dan is zo’n Oldebroek voor Mekaar-waarderingsbeeldje heel geschikt. Het ziet er bovendien nog heel mooi uit ook; het ontwerp is van Oldebroeker kunstenaar Willem Bultman. Mooi is ook dat iedereen iemand voor kan dragen voor zo’n beeldje. U dus ook! Op onze website leest u hoe het werkt. Want waarschijnlijk kent u ook wel iemand die eens in het zonnetje gezet mag worden.

Vrijwillige inzet gaat verder dan waar we vaak als eerste aan denken; vrijwilligers bij verenigingen, kerken, mantelzorgers. Heel belangrijk, daar wil ik absoluut niets aan af doen. Maar bij vrijwillige inzet denk ik ook aan onze, aan uw, raadsleden. Afhankelijk van de fractiegrootte zitten deze mensen soms, nee vaak, meerdere avonden per week in het gemeentehuis. Tegenwoordig ergens in huis achter een scherm natuurlijk. Over de voorbereidingen, het doornemen van de stukken en het schrijven van de teksten hebben we het dan nog niet eens gehad. Ik ben mijn politieke carrière ook op die manier begonnen. Het is uitdagend en een fikse verantwoordelijkheid, maar vooral ook heel erg leuk. Mijn petje gaat zeker af voor deze mensen! We hopen volgend jaar een cursus te organiseren voor mensen met interesse in de lokale politiek. Als u daar nieuwsgierig naar bent kunt u natuurlijk meedoen. Want wat is er mooier dan samen te werken aan onze gemeente?

Nog even terug naar de toespraak van Koningin Maxima. In de zin waarin zij zei dat er in Nederland 7 miljoen vrijwilligers zijn, zei zij ook ‘toch missen we jou nog’. Want, als er 7 miljoen mensen mee doen, doen er ook meer dan 7 miljoen mensen niet mee. Nóg niet, hoop ik. Het Nationaal Jaar van de vrijwillige inzet gebruikt de slogan ‘Mensen maken Nederland’. En zo is het ook. Als vrijwilliger, hoe of waar dan ook, help je mee bouwen aan een mooi Nederland. En dan beginnen we gewoon in Oldebroek. Voor iedereen, jong of oud, is er wel iets. Bouw ook mee!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment