tanja

Als ik een woord zou moeten noemen wat mijn werk als burgemeester kenmerkt is dat misschien wel ‘aandacht’. Als je iets met aandacht doet, gaat het altijd beter. Focus, goed luisteren, inleven. Het is heel belangrijk, niet alleen voor mij.

Aandacht geven is fijn, aandacht krijgen meestal ook. Zeker nu in deze bizarre coronatijd is het goed en belangrijk om er met elkaar voor te zorgen dat iedereen zich gezien voelt. Dat kan aandacht doen. Een kaartje, een belletje, even zwaaien bij het langslopen; het hoeft zeker niet in grote dingen te zitten.

Kinderen kunnen, als geen ander, om aandacht vragen. Ook dat is begrijpelijk, al komt het de vaders en moeders misschien niet altijd goed uit. Aan de mouwen van moeders trui trekken, door een gesprek heen gaan, stiekeme acties uitvoeren, op de meest ongelukkige momenten de aandacht op zich vestigen. In een supermarkt ofzo, of als je net een telefoontje krijgt. Het zijn zo maar wat voorbeelden. En geloof me, het is al lang geleden, maar ook ik heb dit allemaal voorbij zien komen bij mijn jongens.

In Oldebroek ga ik graag uit van het positieve. En meestal kan dat ook. Er gebeuren heel mooie dingen. Mensen die hun handen uit de mouwen steken en op hun eigen manier, in het groot of in het klein, meehelpen aan een fijn Oldebroek. Aandacht voor elkaar is er volop, vanuit de kerken maar ook onderling. Dat maakt me blij!

Helaas is er ook een kleine groep die dat anders beleeft. Een groep die vooral gaat voor eigen plezier en zich niet of nauwelijks lijkt te bekommeren om anderen. Ik denk nu specifiek aan de groepen die op en rond het Meidoornplein er, kort gezegd, een potje van maken. Nu hoor ik u misschien denken: “ach, burgemeester, we zijn toch allemaal jong geweest?”. Ja, dat klopt! En daar hoort misschien ook wel gedrag bij dat we niet meer doen als we ouder zijn. Hangen met een groep, keiharde muziek en misschien wel tot laat op straat zijn. Maar niet dingen slopen, intimideren, anderen uit hun nachtrust houden en noemt u het allemaal maar op. Ook dat heeft aandacht nodig! Dat krijgt al aandacht en dat gaat wat mij betreft, nog veel meer aandacht krijgen. En niet alleen van mij. We gaan hier nog steviger mee aan de slag. Onder het motto wie aandacht wil, kan aandacht krijgen, wil ik  hier flink op inzetten. En dat brengt me terug op een zin eerder in deze column; aandacht krijgen is meestal leuk. In de schijnwerpers staan is weer heel wat anders…

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment