tanja

Ook ik werk veel thuis op het moment. Ik heb wel een eigen werkplekje, maar zit toch vaak gewoon in de woonkamer. Wel zo gezellig. Tijdens het videobellen kijk ik even naar buiten; de zon schijnt en in de tuin zie ik eigenlijk nog best veel groen. Niets wijst er op dat december al bijna voor de deur staat. Als ik door de krant blader valt me op dat de voorbereidingen voor evenementen en bijeenkomsten die in december zo gewoon zijn, toch volop door gaan. Anders dan anders, dat natuurlijk wel. Geen grootse intocht, wel pietengym bijvoorbeeld. Fantastisch dat er voor de kinderen toch een mooi aanbod is.

Mijn oog valt ook op ‘Samen kerst’, ook zo’n initiatief dat gewoon doorgaat, vrijwilligers die niet bij de pakken neer gaan zitten. Een initiatief van verschillende kerken en in samenwerking met Stichting Present. Juist ook dat maakt het nu extra uitdagend, kan ik me voorstellen. Want even vergaderen, samen afspraken maken, dat is nu niet zo gemakkelijk en ook niet zo gezellig.

Samen Kerst is veel meer dan alleen kerst vieren. Het gaat juist om samen! Vorig jaar, in mijn eerste december als burgemeester ben ik door de organisatie uitgenodigd om mee te gaan. Ik heb toen iemand een lichtje mogen geven, heb kerstliederen gezongen bij dementerende ouderen en heb gezien hoe vrijwilligers klussen deden voor mensen die dit zelf niet (meer) kunnen. Stiekem hoop ik dat die mogelijkheid er dit jaar weer is.

Ook heb ik vorig jaar een kijkje genomen bij de kerstboom op het Meidoornplein. Je kon daar mensen ‘nomineren’ voor een kerstlichtje, letterlijk een lichtpuntje. Dit jaar geen gezellige kerstbijeenkomst, misschien zelfs geen kerstboom, maar wél kerstlichtjes. Rondgebracht door vrijwilligers. Vrijwilligers die niet binnen kunnen komen, maar die u, als u dat wilt, wel even willen bellen. Toch een praatje, samen even mijmeren, weten dat er aan je gedacht wordt. Ik moet opeens denken aan een spreuk die ik eens op een kaartje zag staan: “Lichtpuntjes, soms zijn ze groot, soms zijn ze klein. Je hoeft ze niet te zoeken. Je kunt ze ook zijn!”. Voor mij is dat heel belangrijk, iedereen kan zo een bijdrage leveren; groter of kleiner. Ik vind het heel mooi om te zien dat zelfs nu of misschien wel juist nu, bijvoorbeeld Samen Kerst gewoon door gaat, op een ongewone manier in een ongewone tijd! Kerst zal gevierd worden!

Maar helaas heeft corona nog steeds wel een hele grote vinger in de pap. Misschien denkt u daarom we kunnen juist helemaal niet samen kerst vieren. Ook dan heeft u, waarschijnlijk, gelijk. Of in ieder geval een beetje. Met de hele familie om één lange tafel, dat zit er dit jaar niet in. Ook voor mijn eigen kersttradities heeft dat gevolgen. Ook wij moeten omdenken, nieuwe manieren verzinnen om het goed te hebben, met elkaar. Niemand vergeten, en toch verantwoord bezig zijn. Die uitdaging ligt er, ook voor u. En ik weet zeker, dat gaat ons lukken! Of, om met premier Rutte te spreken, ‘dat kunnen we!’.

Kerst 2020, het ligt nog even voor ons, maar ik kijk er naar uit!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment