tanja

Vorige week schreef ik dat het omzien naar elkaar in Oldebroek eigenlijk best heel goed gaat. En dat is ook zo. Ik zie en hoor dat continue. Toch zijn er altijd uitzonderingen, schrijnende verhalen. Verhalen die pijn doen, zeker ook voor mij als uw burgemeester. Ik ontmoet soms mensen die vertellen over zichzelf of iemand in hun naaste omgeving. Mensen die er niet goed uitkomen, de mooie dingen niet (meer) zien. Iemand die geen luisterend oor vindt, niet in de eigen omgeving maar ook niet bij de professionele hulpverlening. Mensen die er tussendoor glippen. Het gaat in Oldebroek gelukkig niet om veel mensen, denk ik. Maar de gevolgen kunnen groot zijn. En dan is ieder persoon één teveel.

Vanuit de gemeente en het maatschappelijk werk zijn er veel initiatieven. Ik denk aan de week tegen eenzaamheid, Aandacht voor elkaar, maatjesprojecten, straathoekwerk en inloophuizen. En zo is er nog veel meer. Maar we leven in een bizarre tijd, met steeds veranderende maatregelen en mogelijkheden. Deze tijd is een tijd met voor veel mensen minder persoonlijk contact, minder aanspraak; een tijd die er voor kan zorgen dat mensen buiten beeld raken. Niet gezien of gehoord worden, of zich niet gezien of gehoord voelen.

We roepen mensen op om thuis te blijven, terwijl dat uitje, praatje of die ontmoeting juist zo belangrijk is. Het zijn ontwikkelingen die mij niet lekker zitten, waar ik me zorgen over maak. Ik kan me goed voorstellen dat ook u zich zorgen maakt over iemand in uw buurt of familie, uw vereniging, uw straat. Misschien uw zoon, dochter, vader, buurman of (oud)-collega. Dat kan een machteloos gevoel geven. Want wat moet je doen? We willen ons niet bemoeien met een ander die daar misschien niet op zit te wachten. Toch kan iedereen iets doen. Ik kan er over schrijven in de krant. Ik kan er over praten op de radio en met mensen die ik tegen kom. En u kunt nog eens om zich heen kijken, wie mist u? Van wie hoort u al even niets meer? Wie kunt u eens bellen of waar kunt u eens een kopje koffie gaan drinken? Ik kan me voorstellen dat u zich misschien zorgen maakt, maar niet weet wat te doen. Belt u dan als eerste met het sociaal team van de gemeente Oldebroek (0525 63 83 33). Ze horen uw verhaal graag aan en denken met u mee. En nee, we hebben misschien niet overal een oplossing voor, maar laten we afspreken dat we ons in ieder geval een beetje om elkaar bekommeren.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment