tanja

Tradities; een gebruik of een gewoonte die van de ene op de andere generatie wordt overgenomen. Iedere familie, iedere gemeenschap, organisatie of bedrijf heeft er wel een of meer. Tradities zijn er rond veel onderwerpen. Vaak ook rondom grote levensgebeurtenissen; geboortes, trouwerijen en overlijdens. Die tradities staan momenteel flink onder druk. Trouwen kon natuurlijk wel, maar niet met het feest zoals het bruidspaar dat voor zich had gezien. Ook kinderen werden gewoon geboren, maar kraambezoek veranderde in raambezoek. Om over de afscheidsceremonies na een overlijden nog maar niet te praten. 

Ook de zomer van 2020 is anders dan anders. Mensen blijven thuis, dichterbij huis of passen hun plannen aan aan wat er wél kan. Over alle plannen moet, nog steeds, goed worden nagedacht. We zien dat situaties heel snel kunnen veranderen, dat er ineens weer een ander reisadvies is waar we heel serieus rekening mee moeten houden. Dat het virus weer ergens de kop opsteekt, een land of een deel van een land ineens ‘oranje’ wordt. Het zal je maar gebeuren, na een fijne vakantie eerst in quarantaine.  Heftig natuurlijk, je kunt de dingen niet doen zoals je graag wilt of gewend bent. Aan de andere kant opent het misschien ook wel deuren. Een kans om nieuwe dingen, misschien wel om de hoek, te ontdekken.

Voor mij als burgemeester is het natuurlijk zaak om me de tradities van Oldebroek eigen te maken. Ik had me enorm verheugd op de Oldebroekse Schapenmarkt en de Elburgse Botterdagen, waar ik zoveel over heb gehoord. En nu kunnen ook deze prachtige, traditionele, evenementen dit jaar helaas niet doorgaan. Helaas, maar wel verstandig. We moeten ons bewust blijven van de risico’s, we willen geen tweede golf van het Corona-virus en daar staan we met elkaar voor aan de lat.

Vorig jaar namen we, in de aanloop naar mijn installatie, in het Boerderijmuseum in Oldebroek een groot interview op. Ondertussen kookte ik, samen met een aantal fantastische vrijwilligsters, Kruutmoes. Ook zo’n traditie…
Hoewel er toen niet veel tijd was voor een echt bezoek aan het museum zag ik wel dat het Boerderijmuseum dé plaats is voor het opdoen van kennis over die lokale tradities. Een hele mooie collectie kleding, gebruiksvoorwerpen en vooral ook verhalen. Ik ben gek op verhalen. Verhalen zijn natuurlijk enorm belangrijk voor het doorgeven van tradities. Dat maakt een bezoek aan ons Boerderijmuseum, maar aan iedere plek met aandacht voor tradities, de moeite waard. Verhalen zien en horen die het waard zijn om bewaard te blijven. 

Dat wil overigens niet zeggen dat er nooit iets mag veranderen aan een traditie, dat je het er volledig en voor altijd mee eens moet zijn, of dat je de traditionele gerechten lekker moet vinden. Met de tijd mee blijven gaan mag, en over smaak valt niet te twisten.

Ik wens u, ondanks de beperkingen, een goede zomer!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester
 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment