tanja

Deze tijd, de tijd van het coronavirus, is uniek. Niemand van ons heeft ooit eerder zoiets meegemaakt. Een periode die de geschiedenisboeken gaat halen. Die terug blijft komen in puzzels en quizzen. Een periode waar men over zal blijven praten, verwacht ik. Ik ben blij dat we nu zo ver zijn dat we voorzichtig weer vooruit kunnen kijken. Naar de periode na deze ‘lockdown’.

De eerste stappen zijn gezet. En dat is fijn! We kunnen weer naar de kapper, de pedicure, de bibliotheek en veel sporten mogen weer; ook als je boven de 18 jaar bent. Iets verder in het verschiet ligt nog het terrasje, een restaurantbezoek, een museum en een kerkdienst. Maar ook dat komt er aan!


Een van de dingen die ik zeker weet is dat de impact van deze crisis groot is. Ik kan me daar alles bij voorstellen. Al die families die, door het coronavirus of niet, op zo’n vreemde manier afscheid van een geliefde hebben moeten nemen. Rouwprocessen die zo anders gaan als dat ze zouden moeten. Huilen zonder schouders. Het kan niet anders dan dat deze periode littekens achter laat. Open wonden misschien wel.

Verdriet en pijn kunnen we niet wegnemen. De littekens verzachten misschien wel een beetje. Heel graag zou ik, als de tijd er straks naar is, een mooie algemene gemeentelijke herdenking organiseren. Met aandacht voor alle mensen die overleden zijn en waarvoor het afscheid niet het afscheid heeft kunnen zijn zoals mensen dat graag hadden gewild. Maar ook met aandacht voor alle mensen die plotseling achterblijven. De mensen voor wie het echt nooit meer wordt zoals het was. We denken hier vanuit de gemeente over na, we staan ook open voor ideeën. We hopen op medewerking vanuit de kerken, begrafenisondernemers, dorpsgroepen. Zo gaan we voor een herdenking voor en door heel Oldebroek. Want deze crisis raakt ons allemaal.

Ondertussen starten we nu met de grote uitdaging van de volgende fase. Een fase met wat meer ruimte. Maar waarin ruimte nemen ook gelijk de ruimte van een ander beperken is. We kunnen nog niet doen zoals we altijd deden. We moeten blijven zoeken naar een balans, rekening met elkaar blijven houden. Afstand houden, soms een stapje terug doen. Op een goede manier omgaan met wat er weer kan en mag. Elkaar wat gunnen en voor elkaar klaar blijven staan. Op die manier geven we elkaar gelegenheid om het écht samen te doen. In de afgelopen weken heb ik gezien dat dat kan in Oldebroek. En daar ben ik ongelooflijk blij om en trots op. Deze volgende fase, op naar het nieuwe normaal van Oldebroek, kunnen we ook; zeker als we het samen doen!

Uw burgemeester,
Tanja Haseloop-Amsing

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment