weer begonnen

OLDEBROEK - We kennen ze van de weken na de zomervakantie, maar ook nu hangen ze er weer; de spandoeken van de verkeersveiligheidscampagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Door de Corona-crisis zijn kinderen 8 weken niet naar school geweest. Daarom is ook nu aandacht voor verkeersveiligheid rondom de scholen hard nodig. De campagne heeft tot doel mensen alert te maken op de kinderen die weer naar school gaan. Automobilisten wordt gevraagd schoolomgevingen te mijden en hun snelheid in de omgeving van kinderen aan te passen.

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer

Jaarlijks komen er bij verkeersongevallen kinderen om het leven of raken zij ernstig gewond. Het grootste deel daarvan zijn fietsers. Van de maanden september en oktober is bekend dat het aantal ongevallen tussen kinderen en automobilisten beduidend hoger is. Kinderen en automobilisten moeten dan weer aan elkaar wennen. Juist nu, na een periode dat het extra rustig was op de weg, is het omgaan met het verkeer een hele overgang voor kinderen. De afgelopen periode hebben zij veel op straat gespeeld en waren er weinig auto’s om rekening mee te houden. Dat vraagt nu weer om een flinke aanpassing,. Daarom doet Veilig Verkeer Nederland een oproep aan alle weggebruikers om extra alert te zijn.

Lopend en fietsend naar school

Ook ouders kunnen een bijdrage leveren aan de veiligheid van de kinderen in het verkeer! Niet alle kinderen gaan tegelijkertijd naar school. Daardoor is het rustiger en overzichtelijker op weg naar en bij school.

  • Besteed extra aandacht aan de verkeersvaardigheid van je kind en oefen samen.
  • Kan je kind zelfstandig naar school? Laat hem of haar dan alleen gaan.
  • Breng je kind op de fiets of lopend naar school om elkaar zoveel mogelijk de ruimte te geven.
  • Toch met de auto? Parkeer verder weg en loop het laatste stuk naar school.

Kinderen leren door veel te oefenen. Houd er bij het oefenen rekening mee dat kinderen tot ongeveer 10 jaar nog niet in staat zijn om het verkeer goed te overzien. Zo is het voor hen nog lang lastig om snelheid en afstand goed in te schatten. Ook kunnen kinderen nog niet goed uit hun ooghoeken kijken.

De spandoeken in de gemeente Oldebroek worden, waar mogelijk, voorzien van de ondertitel “Kom op de fiets of lopend en houd afstand” en blijven enkele weken hangen

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment