talt

OLDEBROEK - Speciaal voor leerlingen uit groep 7 van het basisonderwijs is er nieuw lesmateriaal ontwikkeld onder de naam ‘Kunstschatten’. De les ‘Kunstschatten’ valt binnen het thema erfgoed waarbij kinderen nadenken over wat spullen zeggen over ons en wat de waarde is van bewaren en verzamelen. De verbouwing van het gemeentehuis is de aanleiding geweest voor deze les. De kunstwerken werden van de muren gehaald en opnieuw bekeken. De vraag was wat er met deze Oldebroekse kunstschatten moest gebeuren. Na gesprekken met Kunstgroep de Talter is het idee ontstaan om deze kunst in te zetten voor het basisonderwijs.

Hiervoor heeft de gemeente de cultuurmakelaar ingezet. Die helpt het onderwijs om cultuureducatie op school goed in te richten. Ook ondersteunt de cultuurmakelaar vrijwilligersorganisaties om hun kennis te delen met de jeugd in onze gemeente. Op deze manier zijn er al veel mooie lessen ontwikkeld, waar we deze nu aan kunnen toevoegen.

Samenwerking

In samenwerking met cultuurmakelaar Marjon Buning, Cultuurplein Noord Veluwe, erfgoedontwikkelaar Edith Koridon en de vrijwilligers van Kunstgroep De Talter, Carla Bultman en Rita Dokter, is er een interessante les ontwikkeld voor leerlingen uit groep 7 van het basisonderwijs. Het programma voor cultuureducatie is constant in ontwikkeling. Juist het ontwikkelen van lessen, vanuit de lokale situatie in Oldebroek is belangrijk. Kinderen leren dat kunst en cultuur boeiend en dichtbij is. Andersom ervaren lokale culturele partners hun grote meerwaarde voor de ontwikkeling van kinderen en dat zij hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Proefles

De eerste les is inmiddels een feit. Op 18 februari hebben Carla Bultman en Rita Dokter de eerste les ‘Kunstschatten’ aan de leerlingen van groep 7a van CNS De Regenboog gegeven. De kinderen hebben gewerkt met afbeeldingen van de schilderijen die nu in het verbouwde gemeentehuis een plek hebben gekregen. Door verschillende opdrachten uit te voeren hebben de kinderen geleerd om goed naar kunst te kijken. Uiteraard mochten de leerlingen daarna ook zelf aan de slag. De werken die zijn gemaakt, gaan de leerlingen exposeren in De Talter.

Meer informatie

Deze les is een onderdeel van de erfgoedleerlijn in de gemeente Oldebroek en het provinciale programma ReizenInDeTijd. Meer informatie is te vinden op www.reizenindetijd.nl/bezoekles. Vanaf schooljaar 2020/2021 kunnen alle groepen 7 uit de gemeente Oldebroek (en daarbuiten) de les aanvragen via de cultuurmakelaar of Cultuurplein Noord Veluwe.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment