een

OLDEBROEK - Uit onderzoek van de GGD blijkt dat bijna 10% van alle inwoners in de gemeente Oldebroek, zo’n 2.300 personen, zeer ernstig eenzaam is. Niet alleen ouderen, ook jongeren. Ook de groep van mensen die zich matig eenzaam voelen bestaat uit ruim 7.000 inwoners. De kerngroep Oldebroek tegen Eenzaamheid zet zich in om eenzaamheid te voorkomen, te bestrijden en bespreekbaar te maken.

Een verhuizing, een echtscheiding, armoede, ziekte of verlies. Door deze situaties kunnen mensen zich eenzaam gaan voelen. Soms is er wel contact met anderen, maar gaan mensen zich steeds verder terugtrekken en daardoor ontstaan negatieve gedachten. Die gedachten zorgen voor vereenzaming.

Er is geen standaard oplossing die voor iedereen werkt. Het verschilt per persoon welke acties nodig zijn om diegene uit de eenzaamheid te helpen. Wel is gebleken dat oog voor elkaar hebben belangrijk is. Vooral om te voorkomen dat iemand zich eenzaam gaat voelen. Samen een kopje koffie drinken, echte aandacht en een luisterend oor zijn kleine acties die een groot effect kunnen hebben.

Samen tegen eenzaamheid

Verschillende instanties werken samen om eenzaamheid in de gemeente Oldebroek tegen te gaan. Zo worden er veel ontmoetingsactiviteiten georganiseerd en vinden er buurtinitiatieven plaats.
De kerngroep Oldebroek tegen Eenzaamheid is sinds het begin van dit jaar actief. De groep bestaat uit inwoners, vrijwilligers en professionals die zich verbonden voelen met het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Gezamenlijk worden activiteiten en acties bedacht.
 
De komende jaren wil de kerngroep zich op beide sporen inzetten: voorkomen én bestrijding van eenzaamheid. Daarnaast hoopt de kerngroep gevoelens van eenzaamheid meer bespreekbaar te maken.

Wilt u meer informatie over eenzaamheid? Kijk dan op www.eentegeneenzaamheid.nl. Hier vindt u ook praktische tips wat u zelf kunt doen tegen eenzaamheid.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment