gemeente oldebroek

OLDEBROEK -  De eikenprocessierups is ook dit jaar weer actief in onze gemeente. Deze rups vreet bomen (met name eikenbomen) kaal. De haartjes van deze rups kunnen bij mens en dier jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. De rupsen hoeven hiervoor niet te worden aangeraakt. Het is belangrijk om te weten wat u kunt doen. De gemeente Oldebroek neemt maatregelen om de rups zoveel mogelijk te bestrijden. Eikenprocessierupsen leven in groepen en maken op stammen of dikkere takken van eikenbomen grote nesten. Als u een nest ziet, dan kunt u dit melden bij de gemeente via tel. 0525 63 82 00. De gemeente schakelt een professioneel bedrijf in om de rupsen te bestrijden. Het is belangrijk dat u contact met de rups en de nesten vermijdt. Als het nest in een particuliere boom zit, zijn de kosten voor het verwijderen voor de inwoner. De termijn waarbinnen het nest in gemeentebomen wordt verwijderd hangt af van de hoogte van het nest in de boom én de locatie. Meer informatie hierover leest u op www.oldebroek.nl/nieuws.

Pilot bestrijding door natuurlijke vijanden

Dit jaar is de gemeente met natuurvriendelijke ingrepen begonnen om de verspreiding en overlast van de rupsen flink te verkleinen. Onder andere door het plaatsen van nestkasten voor de koolmees en pimpelmees die de jonge rupsen eten. Er zijn inmiddels op drie locaties tien nestkasten geplaatst, namelijk aan de Veluwelaan, Rondweg en Rambonetweg in Wezep.

Op een aantal andere locaties wordt een speciaal bloemenmengsel ingezaaid waardoor sluipwespen en andere natuurlijke vijanden aangetrokken worden die vervolgens de jonge processierupsen te lijf gaan. De bloembermlocaties worden op een ecologische manier onderhouden om ervoor te zorgen dat de veldbloemen jaarlijks terug komen.

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u contact opnemen met Johan Fidder via 0525  63 82 00 of via jfidder@oldebroek.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment