rook

OLDEBROEK -  Vanmorgen tekende wethouder Liesbeth Vos – van de Weg en Bart de Wolf, landelijke vertegenwoordiger van de Rookvrije Generatie vanuit KWF Kankerbestrijding, de alliantie van de Rookvrije Generatie. Daarmee is de gemeente Oldebroek officieel aangesloten bij de Rookvrije Generatie.  De gemeente heeft zich aangesloten bij de landelijke beweging ‘Samen op weg naar een rookvrije generatie’. Deze heeft als doel opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. In de komende jaren zet de gemeente Oldebroek zich in om zoveel mogelijk plekken rookvrij te maken. Als eerste zijn dat de gemeentelijke gebouwen; vanaf 1 juli a.s. mag er in en om deze gebouwen niet meer gerookt worden.

 Het gaat om het gemeentehuis, De Brinkhof in Wezep, de brandweerkazerne in Oldebroek en Wezep en de gemeentewerf. Vanaf 1 juli staan rond deze gebouwen bordjes om aan te duiden dat het een rookvrije zone is. Dit geldt voor medewerkers, gebruikers en bezoekers van deze gebouwen. Medewerkers van de gemeente Oldebroek wordt gevraagd een wandelingetje te maken als zij willen roken, en de uitgedoofde sigaretten in de prullenbak te gooien. Medekers die willen stoppen met roken, krijgen van de werkgever een ondersteuningstraject aangeboden.

Startmoment

Op dinsdag 7 mei a.s. organiseert de gemeente Oldebroek voor medewerkers en de lokale media een officieel startmoment van dit project. Aan het begin van de ochtend wordt een rookkanon geplaatst bij de ingang van het gemeentehuis. Dit is een ludieke actie om te duiden dat de organisatie graag een frisse (werk)omgeving wil creëren; dat je door schone lucht naar binnen loopt in plaats van rooklucht.

Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg tekent deze ochtend samen met Bart de Wolf, landelijke vertegenwoordiger van de Rookvrije Generatie vanuit KWF Kankerbestrijding, de alliantie. Daarmee is de gemeente Oldebroek officieel aangesloten bij de Rookvrije Generatie.

Rookvrije generatie

In Nederland rookt nog bijna een kwart van de kinderen van 12 tot en met 16 jaar. Van de kinderen die dagelijks gaan roken zal meer dan de helft vroegtijdig hieraan overlijden. Reden genoeg voor de gemeente Oldebroek om zich in te zetten voor zoveel mogelijk rookvrije plekken.

Vanuit het landelijke preventieakkoord wordt de gemeente ook gevraagd om medewerking te verlenen aan de rookvrije generatie. Met deze inzet werkt de gemeente Oldebroek aan de gezondheid van haar inwoners. Door het aantal rokers te verminderen en meeroken te voorkomen.

Stapsgewijs

Een rookvrije gemeente creëren lukt niet van de ene op de andere dag. De gemeente Oldebroek pakt het stapsgewijs aan, over een periode van vier jaar. Eerst alle gemeentelijke gebouwen, om daarmee ook het goede voorbeeld te geven. Daarna gaat de gemeente in gesprek met de vertegenwoordigers van dorpshuizen en sportaccommodaties, vervolgens partners zoals (sport)verenigingen, scholen en horeca. De gemeente hoopt ook deze organisaties te kunnen overtuigen van het belang van een rookvrije gemeente en dat zij zich ook gaan aansluiten.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment