IJSSEL

WEZEP - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek bracht op 19 maart 2019 een werkbezoek aan Stichting IJsselvliedt. Tijdens het bezoek informeerde het bestuur van de stichting het college over de historie, het huidige gebruik en de toekomstplannen rondom het landgoed. Ook werd betrokkenheid van de inwoners van de gemeente Oldebroek besproken.

Het huidige landhuis werd in 1824 gebouwd als zomerhuis van een Zwolse familie. In 1955 werd het landgoed door de laatste bewoner, J.P. graaf van Limburg Stirum, overgedragen aan de Stichting IJsselvliedt. Het gehele landgoed beslaat zo’n 200 hectare, deels in gebruik als landbouwgebied en deels natuurgebied.

Landschappelijke parel in de regio

De Stichting IJsselvliedt heeft als belangrijkste taak om het landgoed in stand te houden. Dankzij een beperkt aantal medewerkers en vele vrijwilligers is het landgoed tot een parel in de regio geworden. Voor de bezoekers zijn twee wandelroutes uitgezet, maar ook de overige paden zijn toegankelijk. In het gebied aan de noordkant van de Zuiderzeestraatweg, naast de markante duiventil, is een arboretum (bomentuin) en een pinetum (naaldbomentuin) aangelegd.

Maatschappelijke taak

Naast de zorg voor het landgoed wordt een deel van de inkomsten uit de exploitatie besteed aan zaken van maatschappelijk nut. Het landhuis wordt al sinds de jaren ’70 gebruikt als vakantiehuis voor mensen voor wie het moeilijk of onmogelijk is om zelfstandig op vakantie te gaan. Ook op lokaal gebied is IJsselvliedt maatschappelijk betrokken. Jaarlijks wordt er een Natuurwerkdag georganiseerd en onlangs zijn door Milieuvereniging Groentje drie informatiepanelen geplaatst. Ook is bestuursvoorzitter Roland graaf Van Limburg Stirum sinds enige jaren beschermheer van de Van Limburg Stirum Korpsen uit Wezep.

Werkbezoek aanvragen

Het college van Oldebroek gaat regelmatig op bezoek bij bedrijven en instellingen. Voor het college is dit een goede manier om kennis te maken, actuele ontwikkelingen te bespreken en een indruk te krijgen van de bedrijfsvoering. Voor ondernemers is het een mooie gelegenheid om hun bedrijf te laten zien en eventuele wensen of ideeën aan het gemeentebestuur mee te geven. Bedrijven die ook geïnteresseerd zijn in een bezoek van het college kunnen zich melden. Dit kan via mmiddendorp@oldebroek.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment