IMG 20180628 153328

Op donderdag 28 juni 2018 nam burgemeester Hoogendoorn afscheid van de gemeente Oldebroek. Dit was zijn afscheidsspeech.

Beste mensen,

Afscheid nemen is best moeilijk. Bijna 7 jaar mocht ik in de gemeente Oldebroek burgemeester zijn. Wat is er in die jaren veel gebeurd. Zeker in de eerste jaren was er politiek-bestuurlijk veel aan de hand, maar de laatste jaren is het in Oldebroek bestuurlijk heel stabiel. De politiek is niet bedoeld om elkaar vliegen af te vangen, maar om de samenleving verder te helpen. De gemeenteraad is daar zelf ook van overtuigd. En die gedachte hebben we vertaald naar het motto 'Oldebroek voor mekaar'.

Het gaat om u, niet om ons als gemeentelijke overheid. Het is enorm belangrijk dat we niet tegenover elkaar gaan staan, maar naast elkaar. En dan gebeuren er mooie dingen. Natuurlijk kunnen belangen tegengesteld zijn. En dan is het aan de overheid om vanuit het algemeen belang dat te beoordelen en - indien nodig - een knoop door te hakken. Maar veel beter is het als mensen er met elkaar uit komen.

De gemeente moet niet alles voor mensen willen bepalen. Mensen zijn vaak heel goed in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen. En als het nodig is, dan kunnen we als gemeente een steuntje in de rug geven.

Maar dan moet je als gemeente wel goed weten wat er in de samenleving leeft. Daarom ben ik op veel plaatsen aanwezig geweest. Als burgemeester ben je voorzitter van het college en van de raad. Dan ben je aan het besturen. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Maar, in alle eerlijkheid, het meeste plezier heb ik beleefd aan mijn rol als burgervader.

Midden in de samenleving, tussen en onder de mensen. Bij leuke en soms grote evenementen, als toeschouwer of soms als deelnemer. Maar ook de gesprekken bij mensen thuis, als er wat te vieren was. Zeker, er waren ook nogal eens heel verdrietige gebeurtenissen. Dan moet je er als burgervader ook zijn. Een luisterend oor bieden, een schouderklopje geven. Moeilijk? Ja, best wel, maar ook heel dankbaar werk om te doen.

Ik was actief op social media. Vaak kreeg ik daarop veel positieve reacties, maar soms ook heftig negatief. Op social media loopt het dan gauw uit de hand. Actie en reactie. De één slaat en de ander slaat terug. Maar dat brengt je niet verder. Ik heb mijzelf altijd voorgehouden, dat mensen niet zomaar negatief reageren. Dat heeft vaak een reden. Daar zit meestal een heel verhaal achter. Onmacht, je niet gehoord voelen, geen uitweg meer zien in je eigen situatie. Dat ga je dan afreageren op een ander. Terecht? Waarschijnlijk niet, maar vaak wel begrijpelijk.

Ik heb mijzelf voorgehouden vanuit dat besef te reageren en mensen in eerste instantie altijd serieus te nemen. Heel vaak is daarmee de angel er voor een deel al uit. Als je ervaart dat de ander je serieus neemt, dan reageer je zelf ook veel milder.

Ik heb het vaak over vitamine A. De A van aandacht. Ieder mens heeft dat nodig. Dat is ook Oldebroek voor Mekaar. Dat moet zo blijven. En iedereen kan daaraan bijdragen. Het begint met luisteren. Luister naar elkaar, neem elkaar serieus, heb aandacht voor elkaar, help elkaar. Vaak een kleine moeite en een groot plezier.

En loop je zelf in je leven helemaal vast (en wie heeft dat niet?), houd je dan niet groot maar vraag dan ook gewoon om hulp. Dat is veel beter dan om steeds verder die fuik van ellende in je eentje in te gaan.

De reacties op mijn vertrek waren groot in aantal. En die reacties hebben mij erg geraakt. Blijkbaar heb ik wat voor jullie mogen betekenen. Daar ben ik blij mee. Maar weet dat jullie mij ook erg veel hebben teruggegeven. Gevoelens uiten is voor mensen best wel lastig. Maar jullie hebben mij getoond dat jullie dat heel goed kunnen.

Hier staat een dankbaar mens. In deze gemeente heb ik heel veel mensen persoonlijk mogen leren kennen. Ik heb enorm van jullie genoten. Nooit zal ik Oldebroek vergeten, nooit zal ik jullie vergeten. Dank jullie wel! Het ga jullie goed!

Hartelijke groet,

Mr. A. (Adriaan) Hoogendoorn

Burgemeester van de gemeente Oldebroek

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment