logohoe

OLDEBROEK - Van 17 mei tot 1 juni vindt de landelijke actie ‘NIXzonderID’ plaats. Tijdens deze actie wordt de leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcohol en tabak onder de aandacht gebracht. Ook in gemeente Oldebroek, in samenwerking met GGD Noord- en Oost-Gelderland en stichting Tactus.

Wat doet u als ouder? Mag uw kind thuis alcohol drinken en roken voor zijn of haar 18jaar? Of geldt bij u thuis ook de regel NIX18?

Ook thuis niet roken en drinken onder de 18 jaar

Alcohol drinken en roken is vooral voor jongeren die nog in de groei zijn erg slecht. Het beschadigt onder andere de hersenen en longen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat jongeren die thuis alcohol ‘leren’ drinken, later méér en vaker alcohol drinken dan jongeren die thuis geen alcohol mogen drinken. En jongeren die thuis mogen roken of hun ouders thuis zien roken, gaan zelf ook vaker roken. Daarom is het belangrijk om ook thuis de regel ‘niet roken en drinken onder de 18 jaar’ te gebruiken. Hoe langer je het drinken van alcohol en het roken uitstelt, hoe beter het is. De kans is dan ook veel groter dat uw kind nooit verslaafd raakt aan alcohol of tabak.

Regels stellen werkt

Praten met uw kind over alcohol en tabak kan best lastig zijn. Toch laat onderzoek zien dat jongeren de mening van hun ouders belangrijk vinden, ook al lijkt dat niet altijd zo. U helpt uw kind als u grenzen stelt, ook als u zelf wel eens alcohol drinkt of rookt. Tips om er samen met uw kind over te praten vindt u op: www.hoepakjijdataan.nl en op www.pratenmetuwkind.nl. Hier kunt u ook een online cursus volgen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment