Knipsellaag

WEZEP - Ongeveer 13% van onze inwonersis laaggeletterd; zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook missen veel mensen andere basisvaardigheden zoals omgaan met een computer of het beheren van eigen financiën. De gemeente Oldebroek wil de ondersteuning die hiervoor is meer onder de aandacht brengen en heeft daarom een speciale brochure uitgebracht. Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg reikte het eerste exemplaar uit aan Coby, voorheen laaggeletterd en nu ambassadeur. In de brochure staat onder meer hoe je signalen van laaggeletterdheid herkent en hoe je dit bespreekbaar kunt maken. En, welke mogelijkheden er zijn voor hulp.

Liesbeth Vos: “In de aanpak van laaggeletterdheid hebben wij de hulp van de samenleving nodig. Want hoe laat je iemand, die niet goed kan lezen, weten dat bijvoorbeeld het Taalpunt er is voor hulp? Via de mensen in zijn of haar omgeving. U kunt iemand helpen door dit samen te bespreken en aan te geven dat hij of zij niet de enige is met dit probleem.” Coby had jarenlang moeite met lezen en schrijven. Ze is met dit probleem aan de slag gegaan. Dat heeft haar leven veranderd. “Ik vond het moeilijk om de stap naar hulp te nemen, nu denk ik: had ik het maar eerder gedaan. Maar ik schaamde me erg. Er waren wel mensen in mijn omgeving die het wisten, zij hielpen mij ook vaak. Het is fijn als mensen tegen je zeggen: kom we doen het samen. Dat het positief gebracht wordt is heel belangrijk. Het is vernederend als iemand zegt: ik doe het wel, want jij kunt het niet. Goed kunnen lezen en schrijven is de basis van je leven. Ik ben niet meer zo afhankelijk van anderen. Door de praktische lessen via het Taalpunt lukt het me nu beter brieven te lezen, e-mails te schrijven en mijn kleinkinderen voor te lezen. Ik vind het fijn dat ik door mijn verhaal te vertellen andere mensen kan helpen.”

Taalpunt

Bij het Taalpunt Wezep/Oldebroek kan iedereen terecht die beter wil leren lezen en schrijven, spreken, rekenen of werken met een computer. Het Taalpunt vindt u in de bibliotheek (in dorpshuis De Brinkhof) in Wezep. Openingstijden: maandag 14.00 - 16.00 en vrijdag van 17.00 - 19.00. Email: taalpuntoldebroek@bibliotheeknoordveluwe.nl, telefoonnummer: 06 45 70 68 01. Een afspraak is ook mogelijk in de bibliotheek in Oldebroek. Het Taalpunt is op zoek naar meer Taalvrijwilligers. Wilt u zich hiervoor aanmelden? Neem dan contact op via hierboven genoemde contactgegevens.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment