OLDEBROEK - Een nieuw schooljaar staat voor de deur. Voor veel 12-jarigen betekent dat een spannende tijd. Een nieuwe school, nieuwe omgeving en vrienden, maar ook nieuwe uitdagingen. Wat zeg je als brugklasser op een schoolfeest, kamp of in een tussenuur als je een biertje of mixdrankje krijgt aangeboden? Zeg je dan nee? Als ouder wilt u uiteraard dat uw kind weerbaar is en nee durft te zeggen. U ontvangt deze week informatie over alcoholgebruik bij jongeren, zodat u uw kind kunt leren omgaan met alcohol.

Alcoholgebruik neemt snel toe als jongeren eenmaal 12 jaar zijn geworden en naar het voortgezet onderwijs gaan. Voor kinderen is alcohol extra schadelijk, omdat ze nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken. Daarom ontvangen alle ouders/verzorgers van 12-jarigen die naar de middelbare school gaan deze week een brief en folder van de gemeente. Hierin staan tips en feiten over alcohol en jongeren, zodat u over dit onderwerp in gesprek
kunt gaan met uw kind. Wij adviseren u om het drankgebruik van uw kind zo lang mogelijk uit te stellen, tot in ieder geval de wettelijke leeftijdsgrensvan 18 jaar.

Invloed ouders op alcoholgebruik
Onderzoek wijst uit dat ouders meer invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kind dan zij denken. Het is dus van groot belang om uw kind te informeren over de nadelen van alcoholgebruik en hem of haar aan te spreken op het gedrag. Stel samen duidelijke regels op, want jongeren hebben hier behoefte aan. Help kinderen ook om 'nee' te zeggen door hun zelfvertrouwen te vergroten.

Wethouder Liesbeth Vos:"Ga vooral het gesprek met uw kind aan. Ik hoop dat u met deze informatie geholpen bent om uw kind te leren verstandig om te gaan met
alcohol."

Hulp en informatie
U kunt als ouder bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in de gemeente Oldebroek terecht voor vragen en ondersteuning op het gebied van alcohol en opvoeding. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of met Tactus Verslavingszorg: tel. (088) 382 28 87 of preventie.zwolle@tactus.nl. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.cjgoldebroek.nl en www.hoepakjijdataan.nl.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment