ggd

REGIO - Vanaf woensdag 4 november 2020 om 22.00 uur geldt een nieuwe noodverordening in Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels die gelden van 4 november 2020 tot en met 18 november 2020. Het kabinet heeft op 3 november 2020 besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Deze extra maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal besmettingen daalt.

Besmettingen in regio
Op dit moment lijkt het aantal besmettingen in de regio Noord- en Oost-Gelderland iets minder sterk toegenomen dan in de twee weken ervoor. Maar in een aantal gemeenten ligt het aantal besmettingen boven de signaalwaarde zeer ernstig. Op dit moment is er nog geen signaal vanuit de Rijksoverheid richting de VNOG dat de regio in volledige lockdown zou moeten. VNOG voorzitter Ton Heerts: “Dit is niet waar we op hoopten, zeker met de feestdagen die in aantocht zijn. Maar er worden nu zoveel mensen ziek, dat de zorg opnieuw begint vast te lopen. Dat geldt voor zowel de (reguliere) ziekenhuiszorg alsook de verpleegzorg. En dat kunnen we niet laten gebeuren. Namens de 22 burgemeesters van onze veiligheidsregio doe ik een dringend beroep op alle inwoners van onze regio om zoveel mogelijk thuis te blijven. Alleen op deze manier kunnen we een volledige lockdown in onze regio voorkomen. Iedereen is aan zet.”

Niet reizen, tenzij strikt noodzakelijk
Tot half januari wordt het reizen en het boeken van reizen naar het buitenland afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk. VNOG voorzitter Ton Heerts: “Bestuurders van grensgemeenten in onze regio deden eerder al een dringende oproep om het aantal reisbewegingen te beperken. Ook naar en van Duitsland. Dat blijft van kracht. Ook familiebezoek net over de grens behoort tot een niet noodzakelijke reis. Voor werken geldt, doe dit vanuit huis tenzij het echt niet anders kan. We roepen bedrijven op om thuiswerken te stimuleren. De impact van de maatregelen voelen we op dit moment allemaal, maar ze zijn echt nodig om later in het dagelijks leven weer samen te kunnen zijn en meer vrijheden te hebben

.”Steun elkaar
Heerts tenslotte: “Steun elkaar de komende tijd. Steun ook de lokale ondernemers. Blijf sporten zolang het kan, bestel iets lekkers bij jouw favoriete koffietent, kroeg of restaurant, vergeet de groenteboer of bakker niet. Maak een praatje, breng iemand een bloemetje, zorg voor een ander en probeer het ondanks alles goed te houden met elkaar. Zo hopen we het met elkaar nog even vol te houden. Ook al is het lastig. Houd de moed erin!”

Toezicht en handhaving
Met strikt toezicht en handhaving door boa’s en politie wordt in Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gecontroleerd of de coronamaatregelen worden nageleefd. Daarvoor zijn extra toezichthouders ingeschakeld. Er wordt vaker overgegaan op meteen verbaliseren, zonder dat er eerst is gewaarschuwd. Sneller doorpakken, meer lik op stuk in de gevallen waarin dat nodig is, dat is het adagium. De beslissing om strakker te gaan handhaven is het rechtstreekse gevolg van de koers die premier Rutte eerder al bekend maakte.