vnog

REGIO - Met strikte handhaving door boa’s en politie wordt in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) gecontroleerd of de coronamaatregelen worden nageleefd. Waar het voorheen voornamelijk bij waarschuwen bleef, wordt nu sneller beboet of een aanvullende maatregel opgelegd. De beslissing om strakker te gaan handhaven is het rechtstreekse gevolg van de koers die premier Rutte vorige week bekend maakte. Er zijn tot nu toe in oktober 45 boetes uitgeschreven op basis van de geldende noodverordening. “Gelukkig houden de meeste mensen zich aan de maatregelen”, aldus Ton Heerts, voorzitter VNOG. 

Tijdens controles in de afgelopen week was te zien dat de meerderheid van mensen en bedrijven in onze regio zich goed aan de maatregelen houden. In het weekend was het in de Achterhoek niet extreem druk met Duitsers, in tegenstelling tot andere delen van het land. Ook is gecontroleerd op de verkoop van alcohol in Duitsland die na 20.00 uur naar Nederland zou worden vervoerd op de openbare weg. Hierbij zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

Willens en wetens regels overtreden
Op enkele plekken in de regio werden afgelopen weekend de regels willens en wetens overtreden. In Zutphen heeft de politie direct een eind gemaakt aan een feest in een loods. Aan alle 24 aanwezige personen is een boete uitgedeeld voor het niet naleven van de coronavoorschriften. In Apeldoorn bleek dat bij controle voor een ander feit ook teveel mensen bij elkaar waren. In de Achterhoek zijn 9 boetes uitgedeeld aan een groep jongeren bij het station die eerder waren gewaarschuwd.

Jongerenketen
Bij controle langs een aantal jongerenketen in de Achterhoek werd geconstateerd dat deze keten dicht waren of dat er maximaal vier personen aanwezig werden. Ook hier is de indruk dat de urgentie gevoeld wordt om nu met elkaar de goede dingen te doen. Een compliment voor de jongeren is hier op zijn plaats. Hoe beter de maatregelen nu worden nageleefd, hoe meer straks weer kan, zoals bijvoorbeeld amateur sportwedstrijden of een bezoek aan de horeca.

Supermarkten
Ook blijkt uit controles dat supermarkten in de regio de coronamaatregelen goed naleven. De meeste kassa’s zijn zo ingesteld dat na 20.00 uur geen alcoholhoudende producten kunnen worden afgerekend. Als in een supermarkt de maatregelen niet worden nageleefd, kan tijdelijke sluiting van twee weken volgen. Voorzitter van de VNOG Ton Heerts: “Ik merk dat de meeste mensen de maatregelen serieus nemen. Dat nu het aantal besmettingen heel iets minder hard oploopt, wil nog niet zeggen dat er sprake is van een ombuiging. Het aantal besmettingen is helaas nog steeds veel te hoog. Ook in onze eigen regio. Het is goed om te zien dat iedereen de zeilen bijzet om het virus terug te dringen, zodat de zorg het aan blijft kunnen en een volledige lockdown voorkomen kan worden.”

Samenwerking boa’s en politie
De samenwerking met boa’s en politie verloopt uitstekend. Met alle 22 burgemeesters in de veiligheidsregio is afgesproken om qua handhaving een stap naar voren te doen. Daarvoor worden extra veiligheidsmedewerkers ingehuurd. Bijvoorbeeld beveiligers die normaal in de horeca of bij evenementen werken.

Naleven basisregels
Alleen samen houden we het coronavirus onder controle. Het naleven van de basisregels is daarom nodig.
• Klachten? Blijf thuis en laat u testen;
• Houd 1,5 meter afstand van anderen;
• Was vaak uw handen;
• Hoest en nies in uw elleboog;
• Ga weg als het druk is;
• Werk thuis, behalve als het niet anders kan;
• Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.